ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blev julmusten en läskande vinstaffär

Jacob Bursell · 13 Dec 2018
Uppdaterad 13 Dec 2018

Foto: IBL


I december dricker svenskarna runt 50 miljoner liter julmust. Och nästan vartenda droppe kommer från samma hemlighetsfulla familj i Örebro: familjen Roberts.

klar

Artikellänk är kopierad

Julmusten, en av svenskarnas mest älskade drycker, är sedan sju generationer ett familjeägt monopol.

– De är familjen julmust i Sverige. Det som är unikt är att det är samma familj som tillverkar ungefär 99 procent av all essens, enligt ett hemligt recept, säger Anna Carlstedt, som har skrivit en bok om drycken.

Inget patent blev snilledrag

Ett av familjen Roberts snilledrag var att man aldrig sökte patent på idén. Själva poängen med ett patent är att idén blir offentlig när patentet löper ut, och då hade julmustreceptet blivit till allmän kännedom för länge sedan. I stället lät man receptet förbli en vanlig hemlighet, och trots försök att efterapa smaken har ingen lyckats.

– Coca-Cola gjorde ett försök att få köpa företaget eller receptet men fick inte det. Då gjorde de ett eget försök att tillverka en egen julmust, som kallades för Bjäremust. Men den produkten flög aldrig, säger Anna Carlstedt.

Coca-Cola, som även fruktlöst försökte köpa familjen Roberts företag, fick sedan svälja förtreten och tillverka en egen must med familjens essens som bas. Enligt familjen Roberts är det bara en handfull personer som känner till receptet, som har visat sig vara så svårt att efterlikna.

Det bidrar också till mustens intakta position som julens mest eftertraktade läskedryck: den står ensam för omkring en tredjedel av läskonsumtionen i december.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Bursell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro