ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blev Patti störst

Johan Kellman Larsson · 25 Aug 2011
Uppdaterad 25 Aug 2011
Rockstjärnan och poeten Patti Smith tilldelas årets Polarpris i Stockholm nästa vecka.

Rockstjärnan och poeten Patti Smith tilldelas årets Polarpris i Stockholm nästa vecka. Foto: AP/Scanpix


Kultförklarade rockmusikern Patti Smith är högaktuell. Nästa vecka kommer hon till Stockholm för att ta emot Polarpriset och signera sin hyllade självbiografi. Metro kartlägger hennes storhet.

klar

Artikellänk är kopierad

På vilket sätt är Patti Smith aktuell? I maj meddelades att rockmusikern Patti Smith får dela årets Polarpris med stråkkvartetten Kronos Quartet. På tisdag tar hon emot priset vid en ceremoni i Stockholms konserthus. På torsdag den 1 september klockan 12.30 besöker hon dessutom NK i Stockholm för att exklusivt signera sin prisbelönta självbiografi ”Just kids” och sitt nya samlingsalbum ”Outside society”.

Varför tilldelas hon Polarpriset? Prismotiveringen lyder: ”Patti Smith är en Rimbaud med Marshallförstärkare. Hon har förändrat hur en generation ser ut, tänker och drömmer. Den unika konstnärssjälen Patti Smith visar att people have the power”. – För att hon är en av dem som hållit i rodret i musikhistorien och ändrat kursen. Utan Patti Smith hade vi inte varit där vi är i dag, säger kulturjournalisten Jan Gradvall.Vad är hon mest känd för? – Debutalbumet ”Horses” från 1975. Ett av de tio viktigaste albumen i rockhistorien. Varken The Smiths, REM eller U2 hade existerat i dag utan det albumet, vilket bandmedlemmarna själva vittnat om, säger Jan Gradvall.Vad handlar hennes kritikerrosade bok om? Jan Gradvall: – På ett plan handlar den om hennes uppväxt och vänskap med fotografen Robert Mapplethorpe. Men vad den framför allt handlar om är hur man blir konstnär, hur konst, musik, poesi kan förändra en människas liv. Därför har den också blivit så läst och så älskad. Man behöver inte ha hört en ton av Patti Smith för att trollbindas av ”Just kids”.Patti Smith brukar kallas ”banbrytande” – vad är hennes storhet? Jan Gradvall: – Patti Smith visade att även en icke-musiker kan uttrycka sig i musik. Det viktigaste är att ha en vision. Vilja förändra sig själv och världen. Hundratusentals kvinnor har inspirerats av hennes sätt att sjunga, uppträda, klä sig, se ut, vara.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro