ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blev resultatet av gratis kollektivtrafik i Tallinn

Karolina Skoglund · 5 Feb 2014
Uppdaterad 6 Feb 2014

Foto: TT


2013 införde Tallinn nolltaxa för kollektivtrafiken. Nu har det gjorts en studie på resultatet.

klar

Artikellänk är kopierad

Nätverket planka.nu är en häftig förespråkare för nolltaxa i Stockholm.
Nätverket planka.nu är en häftig förespråkare för nolltaxa i Stockholm.Foto: TT

Inga kontrollanter, inga spärrvakter och framförallt – ingen enskild kostnad för att åka kollektivt. Det blev, efter en folkomröstning, verklighet i Tallinn 2013. Nu har forskare vid KTH i Stockholm gjort en utvärdering av den fria kollektivtrafiken. Resultatet? Ganska svalt intresse. Rapporten visar att åkandet bara ökade med tre procent.

– Jag är inte särskilt förvånad över resultatet eftersom användandet av kollektivtrafiken minskat i Tallinn under många år. Nu har man i alla fall vänt den trenden, på så sätt är siffran bra, säger Yusak Susilo, professor vid KTH, som har varit delaktig i studien.  

Han har däremot svårt att tro att modellen skulle vara möjlig i Stockholm.

– I Tallinn är det bara runt 400 000 invånare. Det bor alltså mer än tre gånger så många människor i Stockholm och skulle i så fall bli en väldigt dyr historia. Jag tror inte att det skulle funka. Ska man satsa pengar på något i Stockholm bör det i så fall vara att göra systemet bättre än vad det är i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro