ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blev vi bemötta efter våldtäktsanmälan

Josefin Svenberg · 19 Feb 2014
Uppdaterad 6 Mar 2014

Kränkande frågor, inget juridiskt stöd och anmäl­ningar som läggs ner utan att vittnen förhörs. Metro granskar hur polisen och domstolarna hanterar våldtäktsfall ur de utsattas perspektiv.

klar

Artikellänk är kopierad

– Åklagaren sa till mig att ”det finns många kvinnor som tänder på våldsamt sex”, berättar Kristina, som anmälde att hon blivit våldtagen av en nätdejt. Hennes skador dokumenterades på Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna kvinnor, men åklagaren tittade inte ens på den rapporten innan utredningen lades ner.
– Åklagaren sa till mig att ”det finns många kvinnor som tänder på våldsamt sex”, berättar Kristina, som anmälde att hon blivit våldtagen av en nätdejt. Hennes skador dokumenterades på Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna kvinnor, men åklagaren tittade inte ens på den rapporten innan utredningen lades ner.Foto: Erik Roxfeldt

För ett och ett halvt år sedan anmälde Kristina att hon blivit våldtagen och misshandlad av en kille som hon träffat på en nätdejtingsajt. 

Fem dagar efter anmälan lade åklagaren ner ärendet.

– Jag arbetar själv inom rättsväsendet och har haft ett enormt förtroende för systemet, men det är bortblåst. Jag fick ingen information om utredningen, inget måls­ägandebiträde, inget brottsofferstöd – jag var helt ensam, säger Kristina.

LÄS ÄVEN: Hon berättade om våldtäkterna – möttes av näthat

När hon kontaktade åklagaren fick hon veta att de varken förhört vittnen eller begärt ut journalen från Södersjukhusets akutmottagning för våldtagna kvinnor.

– Där fanns allt dokumenterat i ord och bilder: Jag var sönderslagen, nästan halva örat var avbitet, jag hade spruckit både analt och vaginalt ... Men åklagaren sa till mig att ”det finns många kvinnor som tänder på våldsamt sex” och att ord stod mot ord, berättar Kristina, som har mått väldigt dåligt och varit sjukskriven i ett år.

Att brottet klaras upp är inte alltid det primära för den som utsatts, utan vilket bemötande personen får av myndigheterna – och upplevelsen är i många fall negativ. Det menar både utsatta och personer inom stöd­organisationer som Metro har pratat med.

– Man har fått svara på kränkande frågor, ett övergrepp har kallats för sex, man inte har fått något målsägandebiträde eller information om vad som händer med ens polisanmälan, säger Ann Isaksson, verksamhetschef på Alla Kvinnors Hus i Stockholm, där personer som utsatts för sexuella övergrepp får hjälp.

En annan kvinna vars våldtäktsanmälan inte ledde någonstans är Olivia, 26. Det var i höstas som hon anmälde att hon blivit våldtagen av en man i sin bekantskapskrets. Därefter dröjde det en månad innan hon fick namnet på en utredare som höll i ärendet.

– Trots att jag berättade att jag hade fått sms och telefonsamtal från mannen så tog det mer än en månad innan de hämtade in min telefon, berättar Olivia.

I februari fick hon veta att utredningen lagts ner helt.

– Det tog tre och en halv månad för polisen att göra ingenting, säger Olivia.

Fotnot: Kristina heter något annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro