ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så blir Storbritanniens Trump” som ny premiärminister

Sophie Tanha · 7 Jun 2019
Uppdaterad 7 Jun 2019
Trump och Johnson jämförs ofta.

Trump och Johnson jämförs ofta. Foto: TT


En färgstark och karismatisk karaktär med humor. Så beskrivs brittiska politikern Boris Johnson, som just nu har goda chanser att bli Storbritanniens nye premiärminister.

klar

Artikellänk är kopierad

Han har suttit som borgmästare i London under två perioder, en unik framgång för en konservativ politiker i den liberala huvudstaden.

Men hans tid som utrikesminister under mellan 2016 och 2018 kantades av skandaler. Vid ett tillfälle kallade han kontinenten Afrika för ”det där landet”. En annan gång utsatte han en brittisk medborgare för fara när han sa att hon varit i Iran för att lära ut journalistik, vilket iranska regimen fängslade henne för.

I själva verket var hon där som turist.

Han har varit en av huvudpersonerna i kampanjen för brexit och nu är Boris Johnson favorittippad för posten som Storbritanniens nya premiärminister.

Politiskt skicklig utan ideologi

– Han är känd som en färgstark och rolig karaktär, som har förmågan att bli populär och vinna val. Han har politisk talang, man kan till och med prata om karisma, säger statsvetaren Nicholas Aylott från Södertörns högskola, som är expert på brittisk politik.

Men, Boris Johnson har också en del svagare sidor, något som blev tydligt när han kom ut som brexit-anhängare.

– Han betraktas som opportunistisk och även cynisk. Han har inte direkt någon politisk ideologi eller filosofi. Det var långt ifrån självklart att han skulle vara för brexit, säger Nicholas Aylott och berättar om en känd historia:

När Boris Johnson skulle bestämma sig om han var för eller emot Storbritanniens utträdande ur EU skrev han två artiklar. En som motiverade beslutet att rösta mot brexit i folkomröstningen, och vara kvar i EU. Den andra artikeln motiverade varför man skulle rösta för brexit. Efter att ha skrivit båda artiklarna bestämde han sig för att satsa på brexit.

– Visst, det kan vara ett sätt att resonera och komma fram till beslut, men det visar också på en ganska extrem form av pragmatism.

Nicholas Aylott är expert på brittisk politik. Foto: Anna Hartvig/SH
Nicholas Aylott är expert på brittisk politik. Foto: Anna Hartvig/SH

Likheter och skillnader med Trump

Nicholas Aylott suckar när frågan om huruvida Johnson liknar amerikanska presidenten Trump kommer upp. Är det bara frisyren som får många att dra parallellen?

– De är lika till en viss grad, de pratar inte som vanliga politiker, de kan båda vara ganska kaxiga och fräcka, och båda kan vara slarviga med fakta och den politiska verkligheten. Men man ska vara försiktig med den jämförelsen, tycker jag.

Under sitt tre dagar långa besök i London uttryckte sig Donald Trump positivt om Boris Johnson och sa att han skulle göra ett bra jobb som premiärminister:

– Jag gillar honom. Jag har alltid gillat honom. Jag vet inte om han kommer att bli vald, men jag tycker att han är en väldigt bra man, en väldigt begåvad person, sa amerikanska presidenten till tidningen The Sun.

Som respons på det har en politisk aktivistgrupp projicerat en video från 2015 på landmärket Big Ben där Boris Johnson förolämpar Trump och säger att han inte passar som president.

– Man kan inte påstå att Johnson har tryckt på samma knappar som Trump har gjort när det gäller migration eller integration. Johnson har väldigt sällan försökt inflammera den här typen av diskussion eller säga saker som kan tolkas som rasistiskt. De är båda lite frispråkigare än vanliga politiker, men den finns gränser för den här jämförelsen, säger Nicholas Aylott.

Snabbt och dramatiskt

Johnson är utan tvekan Storbritanniens favorit i valet till premiärminister. Hur skulle han styra landet?

– Det skulle bli ett Storbritannien med snabb och hög dramatik, eftersom han håller på att lova någonting som i nuläget verkar vara politiskt omöjligt att leverera, nämligen att lämna EU den 31 oktober. Hur det skulle gå tillväga är oklart, det är mycket osannolikt att EU går med på att omförhandla villkoren för brexit. Men det enda som en tydlig majoritet i brittiska parlamentet gått med på är att Storbritannien lämnar utan avtal.

Nicholas Aylott ser två möjliga scenarion framför sig om Boris Johnson tar över rollen som partiledare för de konservativa, och där med blir premiärminister. Antingen försöker han få igenom en brexit utan avtal, då blir han omedelbart nedröstad av en majoritet i parlamentet och hans tid som premiärminister blir otroligt kortvarig. Eller så utlöser han nyval, vilket inte kan uteslutas helt trots att det enligt opinionsmätningar visar att hans parti då riskerar att förlora.

– Oavsett hur han gör måste han ha en plan för att leverera det han nu lovat. Och vi vet inte vad den planen är, säger Nicholas Aylott.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro