ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blir ditt 2010

Arne Wirén · 22 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

  I går blev finansminister Anders Borgs budget helt klar – och så här slår den mot dig.  Regeringen fortsätter på sin jobblinje: det ska löna sig att arbeta  Men de sjuka och arbetslösa får det fortsatt knapert. Här nedan kan du se hur du påverkas. De flesta vinner på budgeten, men de som har minst; de sjuka och de arbetslösa, får det fortsatt knapert. Inte sedan andra världskriget har Sveriges tillväxt varit sämre.– Det är en krisbudget, sa Anders Borg.Oppositionen tycker att regeringen tagit ett överskott och slösat bort det på skattesänkningar.– Er politik ger inte jobb. Den klyver Sverige, sa Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros. Men enligt regeringen är det just så här man skapar jobb. Regeringsalternativen är tydliga i den kommande valrörelsen, menar Borg.– Det är arbetslinje mot bidragslinje.

Löntagare

+200–250.Jobbskatteav­draget höjs och ger sänkt skatt för löntagare för fjärde året i rad, 200–250 kronor i månaden beroende på inkomst.

”250 kronor ser jag knappt”

Morgan Wikstrand, 53,  asfaltläggare, Örebro:– 250 kronor ser jag knappt. Jag får ut 30 000 efter skatt inklusive traktamenten. Det vore bättre att lägga pengarna på dem som inte har jobb, det blir sådana klyftor annars.

Pensionärer

 +100–150. Skatten för pensionärer sänks med upp till 150 kronor i månaden för dem som har lägst pension. 

”Det är inget att tjafsa om”

Lars Andersson, 82, pensionär, Nacka:– Det är så lite att det inte är något att tjafsa om. Det är fånigt att göra så där små förändringar. Själv klarar jag mig bra, jobbar fortfarande en del inom guldsmide.

Studenter

+40. Studiebidraget höjs 40 kronor och studielånet 390 kronor per månad. Men sänkt prisbasbelopp gör att höjningen i praktiken bara blir lite mer än 300 kronor.

”Det låter jättebra”

  Mikaela Åwall, 24, och Emelie Allinger, 19, studenter vid Stockholms universitet:– Det låter jättebra. 40 kronor är i alla fall en latte. Men det hade varit bättre att höja rabatten på kurslitteratur.

Sjukskrivna

 +–0. Sjukskrivna får inget, men bostadstillägget för personer med sjuk. eller aktivitetsersättning, ”förtidspension”, höjs med cirka 500 kronor i månaden.

”Vi har ökade kostnader”

Ingvar Fag, 61, ingenjör, Täby:– Det är snålt. Jag är halvtidssjukskriven för cancer. Vi som är långtidssjukskrivna har ökande kostnader som alla andra.

Arbetslösa

 +–0. Arbetslösa får inget mer än vad de har i dag. En låg arbetslöshetsersättning ska sporra de arbetslösa till att skaffa sig jobb.

”Vi behöver bäst pengarna”

Mahamoud Mahamed, 40, arbetssökande, Spånga:– Inte bra. Det är vi som bäst behöver pengarna. Hur ska man klara livet och orka vara aktiv i arbetssökandet om man får mindre och mindre att röra sig med?

Företagare

 +950. Egenavgifterna för dem som har enskild firma eller är delägare i handelsbolag sänks med 5 procentenheter, drygt 800 kronor i månaden, och  sjukavgiften med drygt 100.

”Vi får lättare att anställa”

Visa Assi, 27, florist, Järfälla:– Det är jättebra att de satsar på företagarna. Då får vi lättare att anställa. Jag skulle behöva anställa någon extra på helgerna men har inte haft råd.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro