ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blir du av med silverfiskar hemma

Emelie Nilsson · 1 Maj 2017
Uppdaterad 1 Maj 2017
Silverfisken kan klara sig utan mat i upp till tre månader och lägger 200 ägg åt gången.

Silverfisken kan klara sig utan mat i upp till tre månader och lägger 200 ägg åt gången. Foto: Alamy


Silverfisken är en av våra vanligaste insekter i framför allt i badrummet. De älskar att kalasa på våra avloppslagringar och gamla tapetrester, men det finns gott om sätt att bli av med dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är en silverfisk?

Silverfiskar är enligt skadedjursbekämpningsföretaget Anticimex bland de vanligaste insekterna inomhus i Sverige. Silverfiskarna trivs bra där det är varmt och fuktigt, exempelvis i kök och badrum. Det finns omkring 370 arter av silverfisk i världen, varav tre stycken finns inomhuslevande i Sverige, den vanliga silverfisken, den långsprötade silverfisken och ugnssmygen. Silverfiskarna äter främst avlagringar under avloppsventiler men favoritmaten är stärkelserik föda som till exempel tapetrester eller tyg. Silverfisken är mycket ljusskygg och kommer fram först när det blir mörkt. Silverfisken blir normalt 10–15 millimeter lång, den långsprötade 10–18 millimeter och de lever i två till fyra år.

Hur kommer silverfiskarna in?

En vanlig missuppfattning är att silverfiskarna tar sig in i bostaden genom avloppsledningarna eftersom de ofta ses kring avloppen, golvbrunnar eller i handfat. Detta stämmer inte. I de allra flesta fall tar sig silverfisken in genom att följa med varor vi själva tar med oss in i våra hem och söker sig sedan därifrån vidare till fuktiga delar av hemmet, till exempel badrummet, där de gömmer sig. De kan också ta sig in genom att följa rörledningar på utsidan av rören.

Alamy

Hur blir jag av med silverfiskarna?

Är silverfiskar farliga?

Silverfiskarna ser inte särskilt trevliga ut, speciellt inte på nära håll, men är fullständigt ofarliga och kan ses som en nattlig hjälpreda som sköter städningen, även om de kan göra viss skada på tapeter. Att du upptäcker silverfiskar i badrummet behöver inte betyda att du har någon fuktskada eftersom badrummet är en naturligt fuktig miljö men dyker de upp i torrare rum som sovrum eller vardagsrum bör du se upp. Det kan vara tecken på att du har en fuktskada i bostaden. I äldre hus är det vanligare med silverfiskar eftersom husen inte är lika tätt byggda.

Källor: Anticimex, silverfiskar.com

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro