ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blir du av med skadedjuren som bor i ditt kök

annie li eriksson · 20 Okt 2016
Uppdaterad 2 Aug 2019

Foto: TT


Mjölbaggar, silverfiskar, sågtandade plattbaggar och kackerlackor. Listan kan göras lång av de djur som trivs bra hemma i ditt kök. Skadedjursexperten Håkan Kjellberg berättar hur du kan bli av med de oönskade gästerna.

klar

Artikellänk är kopierad

– De vanligaste skadedjuren är silverfisk, svartmya, mjölbagge, sågtandad plattbagge och kvarnmott, säger Håkan Kjellberg, skadedjurexpert på Anticimex.

Djuren trivs bra i skafferiet där de kan leva på nötter, frukter samt mjöl- och brödprodukter. Är man bortrest finns det en extra stor risk att det börjar krypa i hemmet, menar han.

– Ju längre en produkt blir stående orörd desto större chans att insekterna tycker att det är bra boplats. De är inte hälsofarliga men de förstör livsmedlet.

► LÄS MER: Skadedjur och mögel på asylboende

Håkan Kjellberg uppmanar att man regelbundet ska gå igenom livsmedlen och titta i förpackningarna noga. Upptäcker man exempelvis mjölbaggar eller andra skadedjur ska de angripna produkterna läggas i en plastpåse och helst frysas ner innan den kastas bort.

Ett mindre vanligt förekommande skadedjur som också bör tas på allvar är kackerlackan. Att ha kackerlackor i hemmet kan vara en hälsofara enligt skadedjursexperten.

– De sprider bakterier och virus som vi kan bli sjuka av. Kackerlackor är också svårast att bli av med då de rör sig mellan våningsplanen.

Bästa sättet att hålla skadedjuren borta är regelbundet städa och torka ur köksskåpen och att inte handla för mycket livsmedel som blir stående.

– Det gäller att ha kontroll och veta vad man har i sitt skafferi och paketera alla livsmedel i bra förpackningar med lock, tipsar Håkan Kjellberg.

► LÄS MER: Vegankrögare ville inte döda kackorlackorna

Det mest akuta skadedjuret att hålla utkik för under hösten är skogsmössen. De flyttar in i hemmen när det börjar bli kallare.

– Mössens smittrisk är relativt låg, istället har de större skaderisk då de tuggar på kablar och sladdar vilket kan orsaka brand.

Foto: Sylvie Bouchard/Alamy
Foto: Anticimex. Fotograf: Lennart Falk
Foto: Anticimex. Fotograf: Lennart Falk.
pil
KACKERLACKOR

Kackerlackor sprider sig snabbt och trivs bra i varma och fuktiga miljöer. De äter allt och förstör maten med sin avföring och sitt illaluktande sekret.

Så blir du av med dem:

pil
MJÖLBAGGAR

Mjölbaggar lever på torra mjöl- och grynprodukter. De angripna livsmedlen får en gråaktig färg och börjar ofta mögla.

Så blir du av med dem:

pil
SILVERFISKAR

Så blir du av med dem:

pil
SVARTMYROR

Myrorna förekommer i våra hus oftast under vår och sommar då det är brist på mat i naturen. Försök att hitta deras bo för att bli av med dem helt.

Så blir du av med dem:

klar

Artikellänk är kopierad

annie li eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro