ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blir du av med skadedjuren som förstör dina växter

Emelie Nilsson · 5 Jun 2017
Uppdaterad 6 Jun 2017
Mördarsnigeln älskar att tugga i sig bland annat sallad i grönsakslandet.

Mördarsnigeln älskar att tugga i sig bland annat sallad i grönsakslandet. Foto: IBL


Bladlöss, sniglar och myror. Oavsett om det handlar om på balkongen eller i trädgården är det många som så här års får oväntade och objudna gäster, skadedjuren. Här är nio av de vanligaste djuren som ger sig på våra växter – och svaren på hur du blir av med dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Klicka dig ner till djuret dina växter blir drabbade av – och få reda på hur du hanterar dem.

MördarsniglarBladlössSpinnkvalsterUllöss och sköldlössFåglarMyrorRådjurHusdjur

Mördarsniglar

Mördarsnigeln heter egentligen spansk skogssnigel och trivs i våra trädgårdar bland stora blad, plankor och andra platser där det är fuktigt. De älskar att tugga i sig salladsplantor och annat ätbart. De är nattaktiva djur och är inte särskilt aktiva De är väldigt svåra att lyckas få bort helt från ett ställe där de trivs utan här handlar det mest om att hålla beståndet på en rimlig nivå. För att göra det finns det en rad tips.

Foto: xblickwinkel/R.xSturmx/TT
Foto: xblickwinkel/R.xSturmx/TT

Bladlöss

Bladlöss är den vanligaste formen av löss på våra växter men lössen finns i massor av arter och i olika färger. De sätter sig ofta i klunga i toppen på nya skott eller under lätt skrynkliga blad. Det första tecknet på ohyra är ofta att det är klibbigt på bladen och på fönsterbrädan. Lössen utsöndrar nämligen en kladdig sockerlösning.

Spinnkvalster. Foto: IBL
Spinnkvalster. Foto: IBL

Spinnkvalster

Spinn är pyttesmå insekter, så små att de knappt går att uppfatta med blotta ögat. De lämnar efter sig ett spindelvävsliknande nät. Spinnkvalstren missfärgar bladen på dina växter i grågult och de vissnar allt mer. Växter som hibiskus, krysantemum, prickblad och fuchsia är extra utsatta.

Ullöss och sköldlöss

Ullöss och sköldlöss är svårare att bli av med än bladlöss och påverkas inte av såpvatten. De trivs bäst på orkidéer och medelhavsväxter och drabbas du av dessa arter kan det vara en god idé att faktiskt kasta växten för att undvika att det sprider sig till andra växter.

Ullössen bildar en vaxlösning som ger ett vitt ludd på krukväxten som ser ut som bomull eller sockervadd. Ullössen suger saft från plantan och i många fall faller bladen av.

Sköldlössens honor suger sig fast på plantan och bildar en sköld där den sedan lägger sina ägg. Du kan försöka att plocka bort sköldarna med en pincett, är de torra är de gamla men om de vätskar sig är de nya.

Fåglar

Vem har inte tagit en frukt eller ett bär från en buske eller träd och upptäckt att fåglarna varit där och pickat på det? Det enda som fungerar mot bärsugna fåglar är nät eller fågelskrämmor.

Myror

Myror är ett besvärligt skadedjur och kan snabbt bli ett problem både inomhus och utomhus.

Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT
Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Rådjur

Rådjuren är givetvis inget problem om du bor i lägenhet med för villaägarna kan de ställa till stora bekymmer och kan förstöra en hel del, snabbt. Det bästa sättet att mota bort dem är med fysiska hinder, som höga stängsel, nät och gnagskydd kring stammar men det finns även andra sätt att få bukt med rådjuren.

Foto: Jurek Holzer/SvD/TT
Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

Husdjur

Husdjur ses inte normalt som skadedjur men när det gäller dina växter kan din hund eller katt ställa till det ordentligt för dig. Många katter använder mer än gärna en rabatt eller kruka som kattlåda och hundar älskar att gräva. Även här är väv det mest effektiva sättet att hålla djuren borta men det finns även andra knep.

Källa: Hem & Hyra, Villaägarnas riksförbund

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Nilsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro