ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blir du en ung entreprenör

Josefin Svenberg · 2 Apr 2015
Uppdaterad 14 Feb 2017

Spotify och Klarna är bara två av flera svenska succéföretag som har grundats av unga entreprenörer. Och runt om i landet finns ytterligare tusentals talanger med ambitionen att göra liknande framgångsresor. Men vad krävs egentligen för att bli en bra entreprenör? Och kan vem som helst bli det? Metro Student tog ett snack med två styrelsemedlemmar från YEoS, Young Entrepreneurs of Sweden.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Christian Gustavsson

Hos vissa människor syns en entreprenöriell ådra i tidig ålder. Kanske genom att de startar egna insamlingar till välgörenhet, har en extrem förmåga att sälja jultidningar eller tillverkar egna pärlarmband som de prackar på grannarna.Men för många unga entreprenörer väcks intresset för företagande på gymnasiet, när de får chansen att driva ett UF-företag. Så var fallet för Josefine Abrahamsson och Kristofer Högberg, som båda grundade sitt första företag inom ett år efter studenten. I dag sitter de i styrelsen för Young Entrepreneurs of Sweden, YEoS, nätverket för landets ledande unga entreprenörer. Tillsammans har organisationens 180 medlemmar mer än 900 miljoner kronor i omsättning och fler än 1 000 anställda i sina företag. Metro Student träffade Josefine och Kristofer för att fråga dem om ungt entreprenörskap.

Först och främst – kan vem som helst bli entreprenör?– Ja, jag tror att alla kan bli entreprenörer. Men alla kan inte bli bra entreprenörer. Det beror mycket på vilka förutsättningar du har, både i din affärsidé och i dig själv, säger Kristofer.

Vilka egenskaper behövs för att bli en bra entreprenör?– Det allra viktigaste är att våga. Du måste våga tro på dig själv och utmana dig själv för att utvecklas i ditt entreprenörskap. Riktigt duktiga entreprenörer är bra på att anpassa sig efter förutsättningarna. Du behöver inte kunna allt själv – se till att omge dig med människor som väger upp det du tycker du är dålig på, tipsar Kristofer.– Jag tror att alla kan bli bra entreprenörer om de hittar något de brinner för. I YEoS är det en enorm variation i vad man sysslar med, vilken bakgrund man har, hur man ser ut och så vidare. Det är verkligen ett forum där du kan vara dig själv. Det som är gemensamt för oss är väl att alla är lite halvgalna, skrattar Josefine.

Vilka för- respektive nackdelar finns det med att vara ung entreprenör?– Folk är alltid nyfikna på dig och ditt företag som ung entreprenör. Andra positiva saker är att du får ta ett stort ansvar väldigt tidigt och lära dig otroligt mycket. Du kan inte få samma personliga utveckling någon annanstans, menar Josefine.Kristofer tillägger att åldern kan ha betydelse beroende på vilken bransch du är verksam inom:– Om du som Josefine arbetar med sociala medier kan det vara ett försäljningsargument att kunna säga att ”jag är ung, så jag förstår och lever med sociala medier”. Men inom digital skyltning, som jag arbetar med, måste du bygga upp ett förtroende på ett annat sätt eftersom du inte har något ”track record” att hänvisa till.

Några som läser det här kanske -tänker ”Shit, vad ambitiöst det här verkar vara, jag känner mig jätte-tråkig som skulle vara mer än nöjd om jag bara fick en anställning”. 
Vad kan ni säga till dem?– Du behöver inte driva ett eget företag för att vara entreprenör. Du kan vara en så kallad intraprenör i din anställning genom att komma med idéer, brinna för det du gör och vilja vara med i utvecklingen av företaget. Och inte bara se jobbet som något du är tvungen att göra åtta till fem, säger Josefine.

Och vilka tips kan ni ge till dem som inte vill något hellre än att bli framgångsrika entreprenörer?– Återigen handlar det om att våga. Många ägnar för mycket tid åt att fundera. Gå ut och sälj din idé istället. I slutändan handlar det om huruvida ditt företag kan generera pengar eller inte, och det vet du inte förrän du har provat, säger Kristofer.– Tro på dig själv och ta ordentligt betalt. Ett vanligt misstag är att inte inse värdet av det du gör, fortsätter Josefine.För att klara uppstarten tipsar de om att ta hjälp av någon annan som har startat eget.– Du kommer att göra många misstag under den första uppstartsresan. Det gör alla. Men om du har en mentor att få hjälp och stöd av kanske du enklare kommer fram till det som faktiskt är svårare än att starta eget – att förvalta och utveckla företaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro