ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blir du ersatt för olycksresan

Jenny Sköld · 5 Aug 2013
Uppdaterad 5 Aug 2013

Många lägger stora pengar och förväntningar på semesterresan. Slaget blir därför extra hårt för den som drabbas av sjukdom eller olycksfall. Men det finns goda möjligheter att bli kompenserad – med rätt försäkring.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Diarréer, kräkningar och hög feber och avföring i barnpoolen. All inclusive-resan blev inte som de drabbade familjerna på hotellet i Pascha Bay i Turkiet tänkt sig. Men den som har en hemförsäkring kan, oberoende av försäkringsbolag, alltid bli ersatt för merkostnader som orsakas av sjukdom eller olycksfall.

– Reseskyddet i hemförsäkringen är det mest omfattande skyddet och gäller för sjukhusvistelser och hemtransporter i samband med det. Finns det en ordination från läkare att du måste åka hem i förtid får du också ersättning för de resdagar du inte kunnat utnyttja via den, säger Håkan Franzén, produktexpert för Hus och hem på Trygghansa. 

Genom att teckna en utökad försäkring kan man även få en ersättningsresa om man drabbats av sjukdom ochkompensation för transport till och från sjukhuset.

Att betala resan med kreditkort eller kontokort kan också komplettera det grundskydd som ges i hemförsäkringen. De flesta kortföretag erbjuder reseförsäkring för den som betalar en viss del av resan med kortet. 

Att bli kompenserad av researrangören kan vara lite knepigare, eftersom man då måste kunna bevisa att arrangören bär ansvaret för att man drabbats – till exempel inte följt de hygienrutiner som gäller för mat och dryck och för vattenkvaliteten.

– Ligger det till exempel smuts i poolen en längre tid är det bra att fotografera det. Den som vill få ekonomisk ersättning måste också ha påtalat problemet på plats, så att arrangören haft en chans att åtgärda det, säger Konsumentsverkets jurist Jissie Cargill-Ek.

Som gäst kan man också ta kontakt med lokala hälsomyndigheten för att testa maten och kvaliteten på vattnet i poolen. Det kan vara ytterligare ett bevis för att sedan kunna få ersättning från arrangören. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro