ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blir du grillkung

Fredrik Beckman · 17 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

GRILLA. Fågel, fisk, oxkött, lamm eller gris. Det spelar ingen roll vad du grillar. Om du vill bli kung bland grannarna är det låg temperatur som gäller.Just för varm temperatur ligger bakom de flesta misslyckade grillskivor i ljumma sommarkvällar.Även vid grillen ska man tänka som mästerkockarna. Hög temperatur i några sekunder för att täppa till porer och få fin färg. Sedan in i ungen kring 100 grader.– Felet de flesta gör är att de steker köttet på hög temperatur hela tiden. Det kan vara 300 till 400 grader ovanför kolbädden, säger Ulrik Lindelöv, kock som leder svenska grillandslaget i em i Moskva i juni.

Han vet vad han talar om. Bland meriterna finns en bronsmedalj från BBQ-vm.Men i trädgården har man inte proffsgrill med olika gallerlager att lägga köttet på.– Fyll bara på med kol i halva grillen, eller kanske en tredjedel. Sedan grillar du köttet på den delen som inte har kol. Då blir köttet mört, säger Lindelöv.– Och om det inte är glöd under köttet så börjar det inte brinna när köttet släpper fettet. Det är ångorna från glöden som ger grillsmaken.

Man behöver heller inte tänka så mycket på att marinera köttet. I stället ska man vara aktiv och pensla ofta med ”glaze” under grillningen.Flintastek och karréskivor är vanligast när svenskarna tar fram klotgrillen. Även här slår Ulrik Lindelöv ett slag för att tänka i nya banor.– Det är bra med flintastek och karré för det innehåller mycket fett. Men även innanlår på rådjur blir fantastiskt. Eller som amerikanarna, grilla oxbringa. Låt det grilla på 90 till 100 grader i 5,5 timmar. Pensla ofta med en god glaze och badda med vatten.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro