ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blir du kokboksförfattare

Jonas Cramby · 12 Maj 2016
Uppdaterad 8 Dec 2016

Foto: Alloverpress


Att leva på att skriva kokböcker måste vara ganska glassigt va? Japp. Utan tvekan. Men det betyder faktiskt inte BARA att man får göra smoothies på Nyhetsmorgon, vara gästdomare på Mästerkocken och att hamna i fejd med Sebastian Boudet på Instagram – det krävs faktiskt en massa hårt jobb och besatthet också. Själv har Jonas Cramby vid det här laget skrivit fyra stycken kokböcker och detta är vad han lärt sig.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Var inte rädd

En vanlig missuppfattning är att man måste vara professionell kock för att få skriva kokböcker. Det stämmer naturligtvis inte. Man SKRIVER ju trots allt böcker – inte kokar, hackar och tournerar dem. Nej, till skillnad från rörmokeri och tandlagning så tillhör matlagning alla. Och detsamma gäller så klart tvärtom: Kan man prata kan man i regel skriva och det viktiga är inte att du stavar bra, utan att du har en personlig röst och något att säga.

2. Var dig själv

Som med all annan kultur är det viktigt att även matlagning kommer från en djupt personlig plats. Att man ”är sig själv” som de säger i dokusåpor. Så skippa alla idéer som är trendiga och som du tror ”kommer sälja”. De kommer ändå bara kännas tillgjorda och töntiga och förlagen har antagligen redan fått in 6 000 liknande förslag. Tänk istället på vad som är unikt för dig. På vad som gör Gunnel till Gunnel eller Lars till Lars. Hellre en bok med kålrotsrecept från mellankrigstidens Rumänien än ännu en bok om rawfood.

►LÄS MER: Cramby tipsar om lyxig konservmat

3. Var besatt

För att lyckas fjutta eld i andra måste man brinna för något själv. Så lär dig allt om ditt ämne, gör research och res mycket. Även om det är viktigt med fina bilder och personligt språk så bedöms en kokbok först och främst av hur mycket man använder det. Så se också till att provlaga dina rätter så många gånger att din familj börjar utveckla bristsjukdomar. På så sätt skalar man bort onödigheter, förenklar, förfinar och gör det idiotsäkert. Ett riktigt bra recept kan vara som en haikudikt, med vackra mått, behaglig rytm och enkla instruktioner.

4. Var en kändis

Ett annat bra sätt att få släppa kokböcker är att vara en kändis. Då behöver du dock inte bry dig om någon av punkterna ovan, utan då gör andra jobbet åt dig och du kan släppa lite vad som helst.

►LÄS MER: 5 böcker varje matälskare bör läsa

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro