ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blir du övervakad från morgon till kväll

Emma Ståhl · 8 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kameran ser dig – från morgon till kväll. På några år har antalet kameror dubblerats, enligt nya siffror.

– De ökar för varje år. Förra året fick vi in 300 ansökningar, sägare Helena Bäck, länsjurist på länsstyrelsen i Stockholm.

Enligt nya siffror från justitiedepartementet godkände länsstyrelsen förra året 18 288 kameror i Sverige som övervakar allmänna platser eller butiker.  År 2002 var siffran 9 297 stycken.

Däremot finns det inga officiella siffror på hur många webbkameror som är uppsatta. Teknikutvecklingen har gjort att en kamera kan monteras upp av i princip vem som helst med en dator och en liten webbkamera för några hundralappar. Just nu är flera utredningar och prövningar om kameraövervakning aktuella.

I mitten av april kommer en offentlig utredning om integritet i arbetslivet. I höst presenteras också utredningen ”2008 års kameraövervakningsutredning”. Dessutom hoppas justitiekanslern Göran Lambertz att Regeringsrätten samtidigt ska pröva fem mål om tillstånd för kameraövervakning på allmän plats i Stockholm, Malmö, Helsingborg, Landskrona och Trollhättan.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Ståhl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro