ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS
hela denna artikel är en annons

Så blir konsten på SL:s nyaste pendeltågsstation

Metro · 29 Mar 2019
Uppdaterad 15 Apr 2019
Ulla Fredriksson har skapat konsten på nya Vega station.

Ulla Fredriksson har skapat konsten på nya Vega station. Foto: Hans Ekestang.


Den 1 april öppnar den helt nya pendeltågsstationen Vega i Haninge och en pulserande solros slår ut sina blad. Vad har Vega med solrosor att göra och vad är egentligen tanken bakom all konst i SL-trafiken?

klar

Artikellänk är kopierad

Den konst som finns på stationer och perronger i SL-trafiken är en stor del i det som bidrar till att skapa stämning och ge platserna sina särskilda kännetecken. För många gör den det lättare att orientera sig, genom att varje station har sin identitet och känsla.

I Vega öppnas måndagen den 1 april portarna till en helt ny station för pendeltågsresenärer. Konstnären Ulla Fredriksson har skapat stationens tongivande konstverk Flos Solis Maior, som betyder solros på latin. Solrosor har som bekant inspirerat många andra konstnärer före henne, och Ulla Fredrikssons förhoppning är att den ska ge lite frid till stressade resenärer på väg till jobbet eller att hämta på förskola.

Läs mer om nya stationen Vega och sök din resa här.

Formen av solrosens alla frön i sina runda vindlingar i blommans mitt fick henne att tänka på exakthet i naturens tappning, en matematisk regelbundenhet men också en skönhet som bara naturen kan skapa, har hon tidigare berättat.

512 klotformade porslinslamporDen stora ljusinstallationen är också menad att vara en blinkning till stationens namn – stjärnan Vega är den starkast lysande i konstellationen Lyran som man kan se på norra stjärnhimlen. Konstverket består av 512 klotformade porslinslampor i olika storlekar och styrkor. De små lamporna är placerade i mitten och de större längre ut i kanten.

Hela stationen är byggd i glas, med syftet att släppa in så mycket ljus som möjligt. De röda vertikala bommarna är även de skapade av Ulla Fredriksson. De bildar stora V:n och syns på långt håll utifrån tack vare glasväggarna.

pil
Konsten att göra resan vackrare och tryggare

Konsten i Stockholms kollektivtrafik utgör en världsunik samling. Den är sedan länge ett viktigt inslag i SL:s miljöer, invigningen ägde rum redan år 1957 på T-Centralen. Då uppförde man konst endast i tunnelbanan. I dag finns konst även på pendeltågens, Tvärbanans och Roslagsbanans stationer. Även på flera bussterminaler har SL valt att satsa på konstnärlig gestaltning.

Läs mer om nya stationen Vega och sök din resa här.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro