ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blir lektionen roligare

Urban Brådhe · 15 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Är din föreläsare usel? Snacka med läraren, med studierektorn eller programansvarig. Var envis och konstruktiv, säger Linus Ericsson, student på teknisk fysik på KTH.

Är din föreläsare usel? Snacka med läraren, med studierektorn eller programansvarig. Var envis och konstruktiv, säger Linus Ericsson, student på teknisk fysik på KTH.


klar

Artikellänk är kopierad

Varför är många studenter missnöjda med sina lärare? Vi frågade Göran Manneberg, den ende som två gånger blivit utsedd till bästa lärare på KTH i Stockholm.Alla lärare är inte bra. Men det finns sätt att göra undervisningen roligare. Göran Manneberg, som är lärare i optik, brukar tända eld på en handduk med en projektor, bara för att skapa lite liv och rörelse i klassrummet. – Jag försöker ha med mig någonting som låter eller syns till varje föreläsning, säger han.

När vi besöker en lektion låter han en laserstråle gå genom ett gitter, ett slags lins, och splittras i tusen färger.

Lektionssalen är så stilla som den bara kan vara när studenterna ”antingen är intresserade eller på väg att somna” som Manneberg säger. Nu är de klart intresserade.Göran Manneberg talar tydligt, så det hörs längst bak. Han hänger inte över overheadprojektorn, använder ett enkelt språk utan onödiga facktermer, klarar sig utan manuskript, hoppar inte över viktiga tankeled, håller ögonkontakt, bryter av med frågor och registrerar noggrant om studenterna hänger med eller inte. Så långt verkar det inte omöjligt att bli en hyfsad lärare. Ändå verkar få klara det.– Ett skäl är nog att man måste förstå vad som är svårt. Den som forskat i trettio år kan ha glömt hur det var i början. Ett annat skäl är väl att många forskare prioriterar sin egen forskning, säger Manneberg, som tycker att undervisning borde ha större meritvärde, och själv lagt en hel del egen möda på att bli en bättre föreläsare.

Andra vanliga fel är att prata för fort, prata med tavlan i stället för med åhörarna och att vara rädd för pauser. Och en så enkel sak som fel kläder kan stjälpa en hel lektion.  – Alla manliga föreläsare har ”öppen gylf-skräck”, ler Göran Manneberg.

I samarbete med Studentliv.se
I samarbete med Studentliv.se
klar

Artikellänk är kopierad

Urban Brådhe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro