ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blir nästa års skatt

Anders Göransson/Kristoffer Rengfors · 30 Okt 2012
Uppdaterad 29 Okt 2012
Skatten skiljer sig åt i kommunerna visar Metros rundringning. FOTO: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Skatten skiljer sig åt i kommunerna visar Metros rundringning. FOTO: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX


Minst fem av länets kommuner sänker skatten nästa år, visar en rundringning som Metro gjort. En enda kommun går mot strömmen – Järfälla höjer skatten med hela 35 öre

klar

Artikellänk är kopierad

Trots det oroliga läget i världsekonomin räknar många kommuner i länet med stigande skatteinkomster framöver och det märks när budgeterna nu läggs och nästa års skattesats sätts. 

Tidigare har fyra kommuner med borgerligt dominerade majoriteter aviserat skattesänkningar: Österåker (25 öre), Norrtälje (20 öre), Stockholm (15 öre) och Värmdö (5 öre).

I går beslutade även Sundbybergs S-ledda majoritet – där även MP, KD och C ingår – att skatten ska ner med 15 öre.

– Sundbyberg är den kommun i landet som växt allra mest de senaste fem åren, och det gör att skatteintäkterna ökar, samtidigt som vi har väldigt stora tillgångar. Det gör att vi har råd att både satsa närmare 93 miljoner på välfärden och genomföra en skattesänkning, säger Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

Men den största förändringen av kommunalskatten sker i Järfälla och innebär en höjning med 35 öre per hundralapp, till 18,98. Höjningen är nödvändig framförallt för att klara äldreomsorgen, enligt Cecilia Löfgreen (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

– Vi är en växande kommun som har haft en demografisk förändring med fler äldre som vi inte lyckats möta fullt ut, säger hon.

Merparten av Stockholmskommunerna behåller skatten oförändrad, men i flera av dem har det varit nära en höjning.

– Vi har fått jobba som sjutton för att hålla skatten oförändrad. Vi har försökt kompensera barn och utbildningssektorn men det nya läraravtalet kommer att betyda att vi måste friställa tiotalet anställda, säger Lennart Kalderén (M) kommunstyrelsens ordförande i Salem.

I två stora kommuner, Huddinge och Sollentuna, hade majoriteten i går ännu inte bestämt sig slutligt, men i bägge fallen blir det antingen oförändrad skatt eller en sänkning.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson/Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro