ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blir solljus till kall luft

Ola Jacobsen · 15 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
– Om man profilerar sig med en grönfärgad maskin anses man som olönsam. Vi vill att kunden ska förstå att det vi gör både är miljövänligt och lönsamt. Våra maskiner är svarta, säger vd:n Per Olofsson.

– Om man profilerar sig med en grönfärgad maskin anses man som olönsam. Vi vill att kunden ska förstå att det vi gör både är miljövänligt och lönsamt. Våra maskiner är svarta, säger vd:n Per Olofsson. Foto: Henry Lundholm


Per Olofssons maskin lagrar solenergi för att kyla hus

klar

Artikellänk är kopierad

ENERGI. Den värmer när man vill att det ska vara kallt och den lyser inte alls när man vill att det ska vara varmt.Nu har ett svenskt företag en maskin som, oberoende av när solen behagar skina, både kan lagra solenergi och omvandla den till kyla på ett effektivt sätt.– Över en tredjedel av världens energikonsumtion går åt till att värma och kyla byggnader. Det motsvarar utsläpp av fem miljarder ton koldioxid per år, säger Per Olofsson, vd på företaget Climate Well som utvecklat den soldrivna luftkylaren.Uppfinningen har lockat spanska investerare att satsa 100 miljoner kronor och den spanska staten satsar också cirka 60 miljoner kronor i en monteringsfabrik i Spanien.På World Economic Forum i Davos i Schweiz i januari belönades företagets utvecklare Göran Bolin med priset ”Technology pioneer 2007”.Varför säljer ni bara er soldrivna luftkylare i Spanien?– Dels har de mycket sol och stort kylbehov, dels är byggbranschen där helt galen, det byggs lika mycket som i halva USA. De vet också att de måste hitta alternativ till eldrivna luftkonditioneringssystem.Vilka reaktioner får ni när ni visar er svarta klump?– Först säger de att det är för bra för att vara sant, att kyla med solvärme. Sedan testar de – sedan vill de köpa.Ni har fått 160 miljoner kronor av spanska investerare. Hur bar ni er åt?– Mycket tack vare personliga kontakter i Madrid.Vilka problem hade ni under utvecklingen?– Samma som alla som försöker ta fram en helt ny produkt. Den första är urdålig, den andra är urdålig, den tredje är ganska dålig …  Det är det som är svårt för små företag, när man gör allt för första gången.Är ni inte rädda att någon ska sno idén?– Vi har breda patent, om någon vill lagra solenergi i salt måste de göra det på licens av oss. Hur svårt kan det vara? 110 kilo litiumklorid och vatten i en stor tunna?– Det finns alltid fuskare, så det säkraste sättet att skydda sig är att ha en stark position på marknaden. Det har vi.När har ni tänkt att ni ska växa utanför Spanien?– 2009. USA lockar, The Land of Freedom. Folk där vill känna olje-oberoende. Att de kan köpa ett eget system och sedan klara sig själva. ”Mitt hem är min borg”. USA är en jättemarknad.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro