ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så blir sommarens jordgubbsfrossa

Sofia Clason · 5 Jun 2017
Uppdaterad 5 Jun 2017

Foto: Privat, Erlend Aas/ TT/


Nu dyker det snart upp mer svenska jordgubbar i butikerna. Enligt bärrådgivaren Magnus Engstedt blir det en bra säsong för de röda bären.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter dramatik under vårvintern och våren ser det trots allt ut som att det kommer att bli en bra säsong med jordgubbar under en stor del av sommaren – inte minst till midsommar. Det säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet vid LRF Trädgård.

Det varma marsvädret satte igång tillväxten av jordgubbsblommor som sedan dog av frosten i det kalla aprilvädret. Som tur var kom det fler blommor därefter, men temperaturväxlingen har gjort skörden lite försenad.

– Den här Kristi himmelsfärdshelgen gjorde att saker kom ikapp ganska ordentligt, men från Småland och norrut, Östergötland, Uppland och Svealand blir det inte mycket bär från frilandsodlare till midsommar. Där blir det rätt sent och måttliga mängder från lokala försäljare, säger Magnus Engstedt.

Ändå är Magnus Engstedt inte orolig eftersom de stora produktionerna i Skåne, Blekinge, Kalmar och Halland har börjat plocka jordgubbar som kommer att vara redo att sälja till midsommar.

– Det ser lovande ut så här långt, att det kommer att finnas jordgubbar till midsommar, för det finns redan nu i viss omfattning. Det finns till svenska flaggans dag och till skolavslutningar. Behovet och efterfrågan är inte så hög nu, så det blir nog en lagom balans som sedan trappas upp och kulminerar till midsommar.

Jordgubbarna kommer även att räcka in i juli och augusti och årets säsong blir bättre än den förra, enligt Magnus Engstedt.

– Det var en sådan extrem värmebölja förra året så väldigt mycket av det som skulle plockas långt in på sommaren kom ju väldigt tidigt. Det var vattenbrist så bären brådmognade. Det var en väldig obalans i flödet. Ett tag innan midsommar var det mycket bär men efter midsommar var det en väldigt liten tillgång. I år ser det ändå ut som att det kommer bli en ganska bra spridning i produktionen.

För att jordgubbssäsongen ska bli så bra som möjligt i år säger Magnus Engstedt att det är bäst om det är cirka 20 grader varmt.

– Då blir det en jämn frammognad och så kan vi glädjas av jordgubbarna under en längre tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro