ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så bluffade sjuksköterskan till sig droger

Josefin Svenberg · 23 Feb 2014
Uppdaterad 23 Feb 2014

Iförd sjuksköterskeklädsel och namnskylt gick den 46-åriga Stockholmskvinnan in på olika sjukhus – där hon inte arbetade – och lyckades få tag på olika narkotikaklassade preparat. Nu riskerar kvinnan att förlora sin sjuksköterskelegitimation.

klar

Artikellänk är kopierad

En 46-årig sjuksköterska står åtalad misstänkt för att ha stulit narkotikaklassade läkemedel från flera olika sjukhus i både Stockholmsområdet och Dalarna.

Dels ska kvinnan ha stulit olika preparat från två akutmottagningar i Stockholm där hon arbetade som sjuksköterska under 2013, men de brotten nekar hon till att ha begått.

46-åringen erkänner däremot flera fall av oredligt förfarande och försök till stöld på olika sjukhus där hon inte varit anställd, utan ska ha besökt enbart för att få tag i narkotikaklassade läkemedel – mestadels morfinliknande preparat och bensodiazepiner.

Kvinnan greps i juni i fjol på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Hon hade kommit dit iförd sjuksköterskeklädsel och bärandes en namnskylt med texten ”Legitimerad sjuksköterska”. Hon ska ha besökt tre olika avdelningar och presenterat sig som nyanställd som ska introduceras i arbetet. Personal på Sabbatsberg fattade dock misstankar och kontaktade polisen, eftersom de tidigare fått varningar via e-post om att en kvinna besökte olika sjukhus och presenterat sig på liknande sätt som 46-åringen, i syfte att få tag på narkotikaklassade läkemedel.

Polisen grep 46-åringen, ”som föreföll vara påverkad av narkotika”. i fickorna hade hon flera tomma ampuller, förpackningar av narkotikaklassade läkemedel, samt en spruta och kanyl.

Vid husrannsakan i kvinnans bil och bostad hittades flera olika sjuksköterskeklädslar, namnskyltar, och morfinförpackningar.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har nu lämnat in en anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan, om att 46-åringens legitimation bör återkallas omgående i väntan på en slutlig prövning om återkallelse.

Den 46-åriga kvinnan har tidigare riskerat att förlora sin sjuksköterskelegitimation – enligt hennes egna uppgifter i polisförhör på grund av narkotikamissbruk – men Hsan beslutade så sent som i januari 2012 att hon skulle få behålla den.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro