ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så bokar du resan smart och billigt på webben

Ricki-Rebecka Petrini · 6 Mar 2017
Uppdaterad 20 Jun 2017
Vi ger dig insidertipsen som tar dig ett steg närmare drömresan.

Vi ger dig insidertipsen som tar dig ett steg närmare drömresan. Foto: IBL


Online-bokning är i dag enklare än någonsin och utbudet är enormt. Samtidigt har det blivit allt svårare att veta hur man ska resonera kring destinationerna på sin bucketlist. Därför har vi samlat ovärderliga tips till dig som ska ut och flyga.

klar

Artikellänk är kopierad

IBL

Resmål vs miljö

Svarar på frågan: Vart ska man åka?

Vad är syftet med din nästa resa? Det bör vara den första frågan du ställer dig innan bokning. Är det en viss plats, sol och bad eller storstad som lockar? En tumregel numera är att flexibilitet lönar sig. Ju mer öppen du är med val av din destination, desto mer har du att välja på när det kommer till pris. Resan till den mindre populära badorten (med minst lika många soltimmar) kan innebära flera tusen kronor billigare biljetter. Pengar som istället kan läggas på shopping och restaurang.

Foto: IBL

Allt handlar om timing

Svarar på frågan: När ska man boka och när ska man åka?

Dagens sökmotorer baserar alla sina priser på två grundfaktorer, utbud och efterfrågan. Tolv månader före avresa är det givetvis mindre tryck på bokningsförfrågningar än två veckor innan.Detsamma gäller tidpunkt på året – skolloven tenderar att öka efterfrågan och därmed går även priset upp. Vinnaren blir den som är ute i god tid och som dessutom kan planera in resan vid en tidpunkt då få andra vill resa.

Så många val IBL

Svarar på frågan: Vart börjar man leta?

Har du redan din favoritarrangör som du brukar resa med, faller det sig mer naturligt att börja kika runt just där. Kanske är du med i ett kundregister med nyhetsutskick – då kan ett hett erbjudande ligga och vänta i mailen.I andra fall kan det vara en god idé att börja söka avgångar, priser och hotell på en sökmotor, en så kallad aggregator. Dessa sajter hanterar enorma mängder data och prisuppgifter från en rad olika researrangörer. På så sätt är det enkelt för oss konsumenter att snabbt skapa oss en överblick och fatta ett köpbeslut. Se vår lista över sökmotorer längre ned.

Allt har sitt pris

Svarar på frågan: Varför får man alltid upp olika pris?

Flyg- och hotellpriser på dagens söksajter är listade i realtid. Det betyder egentligen att när som helst på dygnet kan priset ändras beroende på hur många som bokar samma rutt eller hotell just då. Se därför till att börja skanna av marknaden i god tid och gör det ofta. Ganska snart börjar du se mönster i hur priset varierar eller i vilken riktning det rör sig i. Ett bra tips är att skriva ner alla pris och datum som du får upp när du börjar leta.

Alla dessa tillägg

Svarar på frågan: Behövs verkligen alla dessa försäkringar?

Resebranschen tampas med små marginaler på flygstolarna och därför ser de till att tjäna sin slantar på alla extra val som vi resenärer ombeds göra. Flygförsäkringar, avbokningsskydd, bagage, måltider, telefonassistans och så vidare kan alla göra den billigaste biljetten dyr.Börja med att kolla upp din hemförsäkring, vad säger den? I många fall kan ett tillräckligt reseskydd redan ingå och då behöver du inte dubblera skyddet med en extra flygförsäkring hos resebolaget.Bokar du dessutom din resa nära inpå avgång kan ett avbokningsskydd vara överflödigt. Och är du en van online-användare så kan ett extratillägg för telefonassistans vara helt i onödan.

pil
5 effektiva sökmotorer inom resor

Foto: IBL

1. Momondo.com: Tydligt gränssnitt, bra sökfunktion, hjälpsam statistik.2. Kayak.com: Konsumentvänlig sökfunktion som säger till om du ska boka nu eller vänta.3. Skyscanner.se: Bra översikt över en hel månad när du ska boka samt att du enkelt kan söka på ”billig resa”.4. Hotels.com: Bra sökfilter, tydliga rabatter och snygga bildspel.5. Flygresor.se: Jämför priser enkelt över en hel vecka och har bra sökfunktion.

pil
Läs också

5 reseproffs delar sina bästa online-tips inför resan

klar

Artikellänk är kopierad

Ricki-Rebecka Petrini
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro