ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så bollades Sofia runt efter sexövergreppen

Caroline Engvall · 29 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013

18-åriga Sofia utsattes för sexuella övergrepp och fick berätta sin historia för 25 olika professionella kontakter – utan att få rätt hjälp. Hon har träffat barnpsykologer, lagts in på BUP efter en överdos, nekats vård och rymt från jourhem. Metros granskning visar att det är vanligt att våra mest utsatta barn bollas runt utan att få rätt stöd och behandling.

klar

Artikellänk är kopierad

Så bollades Sofia runt efter sexövergreppen 
  Under en niomånadersperiod hade Sofia minst 25 professionella kontakter inom bland annat socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatrin. –  Från början  var det väldigt jobbigt att behöva berätta min historia om och om igen, det kändes som att jag rev upp och upplevde allting varje gång, säger hon.
Så bollades Sofia runt efter sexövergreppen Under en niomånadersperiod hade Sofia minst 25 professionella kontakter inom bland annat socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatrin. –  Från början  var det väldigt jobbigt att behöva berätta min historia om och om igen, det kändes som att jag rev upp och upplevde allting varje gång, säger hon.Foto: Lotta Bergseth

När Sofia var tio år utsattes hon för sexuella övergrepp och blev därefter såld till vuxna män. I dag är hon 18 – och för ett år sedan berättade Sofia om det hon varit med om för lärare och kurator på skolan. 

–  Det var helt oplanerat och råkade bara komma ut. Det var väldigt läskigt, eftersom jag aldrig hade berättat det för någon innan.

Sofia trodde att hon skulle få hjälp snabbt när hon väl berättade. Men snart insåg hon att så inte var fallet.

►”Barn nekas hjälp på grund av ekonomiska prioriteringar”

Skolan gjorde ingen anmälan, vare sig till polis eller till socialtjänst. Under en niomånadersperiod hade Sofia minst 25 professionella kontakter inom bland annat socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), vuxenpsykiatrin, uppsökande socialtjänst och behandlingshem. 

–  Från början var det väldigt jobbigt att behöva berätta min historia om och om igen, det kändes som att jag rev upp och upplevde allting varje gång.

►”Behövs en speciell barnskyddsmyndighet”

Metro har under sin granskning fått höra om flera fall som liknar Sofias. För henne – som ännu inte har fått hjälp – har situationen påverkat hela hennes liv.

–  Jag undrar om allt någonsin kommer att bli bra igen och ofta ger jag bara upp. Det är jobbigt att vara rädd och att aldrig veta vad som kommer att hända. Jag tycker att socialtjänsten borde reagera mycket snabbare och inte ge avslag för att sedan skylla på att de inte har resurser. Jag önskar att det inte vore så många personer inblandade i varje ärende. 

I dag är Sofia 18 år och står på precis samma plats som hon gjorde innan hon berättade sin historia.

–  Eller … det går snarare åt helt fel håll på grund av att myndigheterna inte reagerar och vägrar hjälpa mig.

Fotnot: Sofia heter egentligen något annat.

Utredaren: ”Sorgligt att höra”

När Socialstyrelsens utredare Petra Rinman tar del av Sofias historia blir hon upprörd.

–  Det är sorgligt att höra. Det är alltid upprörande när brister inom vård och omsorg drabbar barn och unga.

I era rapporter konstaterar ni gång på gång att skyddet för barnen brister, vad gör ni åt detta?

–  Socialstyrelsens uppgift är att peka på de brister vi och andra upptäcker. I Sverige är landsting och kommuner självstyrande, vilket betyder att de har både ansvaret för kvaliteten i vården och omsorgen och vilka resurser olika verksamheter får.

Vad skulle behövas för de här barnen, de värst utsatta som bollas runt?

–  Att alla berörda känner till och följer de regler som gäller. Tyvärr används inte alltid de regler och den kunskap som finns så samlat som behövs för att inget barn eller ung person ska behöva vara med om det som Sofia beskriver.

Vad ska ni göra åt det?

–  Vi har precis tagit fram ett vägledande material för hälso- och sjukvården samt tandvården om deras anmälningsskyldiget, ett slags kunskapsstöd om det finns oro för att ett barn far illa. Vi arbetar också med att ta fram en handbok för socialtjänsten om utredningar som gäller barn och unga, för att bland annat stärka barn och familjers rättssäkerhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro