ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så botar du tentaångesten

Malin Letser · 8 Sep 2016
Uppdaterad 12 Sep 2016
” Det är meningen att vi ska känna en viss upplevd stress inför till exempel en tenta. Det är en instinkt som gör att vi blir taggade ”, säger  mentala tränaren Erika Ohlsson.

” Det är meningen att vi ska känna en viss upplevd stress inför till exempel en tenta. Det är en instinkt som gör att vi blir taggade ”, säger  mentala tränaren Erika Ohlsson.


Trött på att få hjärnsläpp, hjärtklappning och sömnbrist inför varje tenta? Ta det lugnt – den mentala tränaren Erika Ohlsson vet hur du dämpar prestationsångesten och höjer resultaten.

klar

Artikellänk är kopierad

Erika Ohlsson.
Erika Ohlsson.

Att få ökad puls inför en prestation är både naturligt och nödvändigt. Det som händer är helt enkelt att kroppen förbereder sig på att utföra det arbete som väntar. När den upplevda stressen blir för hög kan den däremot påverka prestationen negativt. Det förklarar den mentala tränaren Erika Ohlsson.

– Det är meningen att vi ska känna en viss upplevd stress inför till exempel en tenta. Det är en instinkt som gör att vi blir taggade. Men om pulsen och blodtrycket stiger för mycket kan det få motsatt effekt och leda till en sämre prestation, säger hon.

►LÄS MER: Tre tips till dig som är ny student

Erika Ohlsson vet av egen erfarenhet vad hon pratar om. Under många år spelade hon badminton på elitnivå samtidigt som skolan var av högsta prioritet.

– Min självkänsla var helt prestationsbaserad. Jag skulle vara bäst i skolan, bäst i idrotten och snyggast i klassen. Till slut blev pressen för hög och då orkade jag ingenting.

I dag är hon utbildad beteendevetare och mental tränare och coachar bland annat personer som lider av liknande problem som hon själv hade.

– Prestationsångest och stress är några av de vanligaste problemen bland mina klienter. Som tur är finns det knep att ta till, säger hon.

Givet att du först och främst har ifrågasatt varför du känner som du gör är hennes första tips att vara extremt strukturerad och väl förberedd för det som väntar.

►LÄS MER: Därför kan det löna sig att plugga på sommaren

– En vanlig anledning till att man får prestationsångest är nämligen att man missbedömer förhållandet mellan krav och resurser, till exempel vad du behöver lära dig inför en tenta i förhållande till hur lång tid du har på dig att studera. Därför är det viktigt att göra upp en studieplan. Hur många sidor måste du läsa varje dag fram till tentan? Skriv in allting i din almanacka och håll dig till det, säger hon.

Hennes nästa råd är att begränsa sig – du behöver nämligen inte göra allt.

– Att vara en bra student betyder inte att man ska vara onödigt arbetsam, det handlar snarare om att vara effektiv. Så tror inte att du behöver springa runt på alla föreläsningar. Sortera och välj ut det nödvändiga, säger hon.

Ett annat effektivt knep är att föra tentadagbok. Genom att notera hur du har förberett dig inför varje tenta upptäcker du nämligen ganska snabbt vad som har funkat och inte. Sist men inte minst påminner Erika Ohlsson om att inte förstora tentans betydelse.

– Vad är det värsta som kan hända om du inte klarar tentan?

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Letser
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro