ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så bra är Bar normal

Carl Reinholdtzon Belfrage · 28 Okt 2016
Uppdaterad 7 Dec 2016

Metros matkritiker Carl Reinholdtzon Belfrage känner baren på pulsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Bar Normal

Betyg 3

Det första som attraherar mig till Bar Normal är naturligtvis namnet. I dessa ängsliga tider med försök till ”häftiga” och ”tuffa” namn på engelska eller narcissistiska titlar som anspelar på ägaren eller en kocks namn, så är det förlösande att i en recension få skriva just ”Bar Normal” (min tes skulle naturligtvis nu flyga genom fönstret om det visade sig att ägarens efternamn är Normal, men jag tar den risken). Så. Normal, detta ord som så många försöker springa ifrån eller lösgöra sig från, är alltså epitetet baren valt att förknippas med och Bar Normal strålar följaktligen självförtroende och attraktionskraft mer än något annat namn just nu i Göteborg. Så det är med dessa positiva känslor jag äntrar Bar Normal tillsammans med Erik Sundfeldt och John Wigelius en härlig höstdag i stan.

Och ingenting förändras när vi stiger in i lokalen, man får direkt känslan av att någonting som saknats i stan nu äntligen är här – en skön bar att hänga i. Det kanske låter banalt, men det är så sällsynt att detta klichéartade tillstånd, ”skön bar att hänga i”, infrias i det ungdomarna kallar ”IRL”. Vi sätter oss i baren och beställer lite öl på tapp och vin på glas.

Ett utmärkt sätt att känna en bar på pulsen. Vad vill baren att vi ska dricka? Vad är det baren står för? Och här börjar det svaja något. Här handlar det om för…normala öl- och vinsorter. Jag pratar öppenhjärtligt med en av ägarna bakom disken om detta och han svarar att de ligger i ett startläge och kommer att ta in lite roligare sorter efterhand. Gott så. Men i nuläget behöver Bar Normal onormala surölsorter och onormalt grumlig vinjuice som har karaktären av detta härliga ställe.

Ett vanligt misstag i kroggöteborg är att bara för att det står ”eko” på en vinflaska luras att tro att den på något sätt är ”eko” eller befriad från kemi. Så är det naturligtvis inte. Bar Normal-killarna är nog medvetna om detta och jag ser fram emot deras framtida öl- och vinutbud. Men nu slutar dryckesbetyget på en tvåa. Maten är roligare. Trots ett enkelt ”kallkök” så får du här roliga mackor och sallader med karaktär och självförtroende. En Ceasars råbiff går snabbt ner vid baren och en biffsallad är nästan i Momofuku-klass.

Men det viktigaste är stämningen och filosofin, som för tankarna till Londons Black Axe Mangal, om ni nu känner till den restaurangen. Hela restaurangen andas en välbehövlig fuck you-mentalitet kryddad med bra och opretentiös mat. Nu behöver bara dryckesutbudet hinna ikapp.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro