ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så bra är de lagliga filmtjänsterna

Ola Jacobsen · 25 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Klicka på bilden för att se större version

Klicka på bilden för att se större version


klar

Artikellänk är kopierad

Intresset för laglig nedladdning av film har hittills varit svagt.  Men kanske håller något på att hända. För mycket krångel, höga priser, dåligt utbud och för sena premiärer har hållit kunderna borta från den lagliga nedladdningen. Men tiderna förändras.

Medan Pirate Bay-rättegången pågår för fullt i Stockholms tingsrätt har vi samlat tre experter på digital filmdistribution för att reda ut om de lagliga tjänster som finns i dag kan passa dig.

Daniel Johansson, fildelningsforskare.
Daniel Johansson, fildelningsforskare.

Analys: Det är för krångligt att vara laglig

Redan i dag finns det flera bra lagliga digitala tjänster för att se på film och tv-serier i Sverige. Men de saknar två viktiga saker för att bli riktigt framgångsrika. Dels fattas stora mängder filmer och tv-serier som användarna vill ha och som det är enkelt att få tag på på illegal väg, dels tar det för lång tid från att filmerna har premiär tills de finns att köpa och hyra digitalt.

Användare är beredda att betala för film och tv-serier. Enligt en undersökning från World Internet Institute är det främsta skälet till varför man valde att använda illegala fildelningsnätverk att det var enkelt och praktiskt och det näst viktigaste skälet var att det var gratis. Krånglet att registrera sig liksom begränsande kopieringsskydd som hindrar användaren att spela upp filmen någon annanstans än på den dator man köpte filmen från är en annan tröskel som hindrar de lagliga alternativen till Pirate Bay att slå igenom. Det finns också en del tekniska bekymmer, som att flera av tjänsterna bara fungerar på ett operativsystem.

Många forskare och analytiker är övertygade om att marknaden inte går att tvinga in i en viss gjutform längre, utan precis som Spotify måste även filmbranschen konkurrera genom att leverera tjänster som av användarna upplevs som bättre än fildelningsnätverken. Och för att kunna göra det krävs att man har ett riktigt stort och uppdaterat utbud. Det räcker inte med att ha hälften när internetanvändare är vana att kunna få allt.

Hittar man inte det man vill ha tröttnar man direkt och struntar troligen i tjänsten under en lång tid. För den stora massan är det rent tekniska glappet mellan datorn och tv:n ett stort hinder. Jag tror att användandet av de lagliga tjänsterna skulle explodera om tv-tillverkarna började installera funktioner att kunna använda filmtjänsterna enkelt direkt från tv:n.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro