ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så bra är Drakamöllans Gårdshotell i Degeberga

Anna Berghe · 17 Feb 2017
Uppdaterad 17 Feb 2017
En av Drakamöllans största skatter är tystnaden.

En av Drakamöllans största skatter är tystnaden. Foto: Sofia Fredricks Sprung


Metros matkritiker Anna Berghe har ätit på Drakamöllans Gårdshotell och är väldigt nöjd.

klar

Artikellänk är kopierad

Drakamöllans Gårdshotell

Betyg: 4/5

Vi svänger av väg 19 strax söder om Maglehem. Den smala skogsvägen omsluts av vintervilande bokskog, stenrösen och en och annan gärdsgård. En tidlös stilla natur som sedan urminnes tid haft betande djur och skiftesbruk. Sedan 55 år naturreservat och ett av de grannare i vårt landskap.

Vid slutet av vägen ligger gården med anor från 1600-tal och uppförd i början 1800-tal. De vita korsvirkeshusen med halmtak är varsamt omhändertagna och renoverade av gårdens ägarinna som bedrivit hotell- och konferensverksamhet i snart 20 år.

I den rymliga matsalsdelen med terracottatema , takbjälkar och vackert snidade ljusskronor, står avlutade bord uppdukade med brutna servetter och skirt grönt från vinterträdgården utanför. Det är sista söndagen i månaden och dörren står öppen för alla de som vill förtära middag utanför hemmets vrå. I tyst stilla miljö.

Från köket, granne med matsalen, sprider sig behaglig doft. Vi beställer dryck från smalare vin- och ölmeny där vinerna är klassiska och ölsorterna främst lokala. Från hantverksbryggeriet i Fjälkinge kommer bl.a Älvdans, en ljus fruktig lager med snäll beska. Måltidsöl som fungerar väl till stundande middag.

Nygräddat urgott hembakat bröd med vinägersmör riskerar mätta mig och mitt sällskap i förtid men vi blir räddade av en välbalanserad, något tunn, hummersoppa med sprött gräddade prästostkex som värmer upp smaklökarna. Ett generöst fat med spickeskinka och melon agerar snälla tillbehör utan att lämna större avtryck.

Varmrätten ställs ner. En generös portion i klassisk stil där lätt gyllenbrun panering omsluter mald hjort i kökets tolkning av Wallenbergare. Stekt lätt, som sig bör, med hög smak av hjort, saftig och mör. Krämigt mos med len konsistens och smör agerar utmärkt tillbehör. De rårörda lingonen bidrar med pikant syrlig smak och ramar in en vällagad anrättning.

I väntan på dessert blir vi och övriga gäster underhållna av gårdens ägarinna som förutom kommande aktiviteter berättar mer om gårdens intressanta historia. En trivsam måltidsrast som jag gärna sett fler krögare göra.

Med ögonen vilande på hedarna utanför fönstret överraskar bittersött avslut som grädde på mos. En delikat chokladbrülée med mango och banankräm. Tillbehören är goda men brüléen är perfekt gräddad i konsistens med hög smak av kvalitativ choklad.

Trots viss matkoma går det inte att undvika en avkopplande promenad över hedarna i piggt sällskap av gårdens hund Obama. Som ägarinnan med personal själv beskriver det; En av Drakamöllans största skatter är tystnaden. Vänlig och omfamnande.

I kombination med vällagad mat och god dryck, natur och vacker kulturbyggnad är detta söndagsnöje att fly till när storstadens buller gör sig alltför påmint.

Pris: 390 kr för 3-rätter

Öppettider: Söndagsmiddag sista söndagen i månaden kl 14. Den 26 februari är det dags igen. Bokning via hemsida.

Adress: Drakamöllans väg 108, Degeberga

Vegetariskt utbud: Ja

Undvik: Inget. Besök åter.

Missa inte: En promenad i magisk naturomgivning.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro