ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så bra är Embassy of Sagrantinia

Anna Berghe · 10 Feb 2017
Uppdaterad 10 Feb 2017
I särklass en av de mer enkla men ändå eleganta anrättningar under mina två år som kritiker, säger Anna Berghe om Embassy of Sagrantinia.

I särklass en av de mer enkla men ändå eleganta anrättningar under mina två år som kritiker, säger Anna Berghe om Embassy of Sagrantinia. Foto: Sofia Fredricks Sprung


"Ett osvenskt och välkommet inslag att återvända till". Metros matkritiker Anna Berghe har ätit på Embassy of Sagrantinia i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Embassy of Sagrantinia

Betyg: 5/5

Pris: 3-rätter 395 kr.

Vinpaket 595 kr.

Bokning krävs. Loungemeny serveras dagligen.

Öppettider: Mån – Fre 18 – 00 Lör – Sön 18 – 02

Adress: Västergatan 31 A, Malmö

Vegetariskt utbud: Ja men ange vid bokning.

Undvik: Inget och missa inte ambassadens GT där tonic är hemgjord. Värd ett besök i sig. Missa inte: Burkarna med jordprover från vinproducenternas gårdar på andra våningen.

Vad blir resultatet om man blandar en del kvinnlig kock med bred erfarenhet från europeiska kök och stjärnrestaurang, en del excentrisk krögare med starka åsikter och en del interiör från en av Sveriges mest prisbelönta och framgångsrika arkitekter? Måhända ett fiktivt land där restaurangen agerar ambassad. Iallafall i Malmö. Lägg därtill klädkod där defekta jeans och gympadojjor snällt får vända i dörren till förmån för mer ”casual” stil. Som Ribbing skulle ha benämnt det. Ovanligt för oss nordbor men gängse i centrala och södra Europa. Hel och ren benämner jag det.

Vi ringer på dörrklockan utanför den anonyma porten. En leende kvinna öppnar och välkomnar oss på engelska, det officiella språket på restaurangen. Måhända inte så märkligt då personalstyrkan uteslutande har diverse internationell bakgrund.

Vi har bokat in oss för middag runt krogens communal table, där vi med helt okända personer ska inta kvällens måltid. Bakom snyggt designad vinlounge ligger spisardelen sobert elegant där mat, dryck och porslin agerar tydlig dekor. En våning upp finns utrymme för förtäring av mindre anrättningar, drinkar eller en kopp kaffe och ännu mer vin för den intresserade.

Till små dekorativa amuser på handplockade danska ostron vackert dekorerade med tapioka, tunt skivad ibericogris och ölgravad lax skålar vi i champagne med våra kommande bordskamrater. Stämningen är aning trevande men andas nyfikenhet. Vem äter vi middag med? Vad kommer serveras? En utmaning för personer med kontrollbehov. Tension för oss övriga.

Den lättas snabbt upp tack vare vår entusiastiske värd som under aftonen agerar moderator och låter oss middagsgäster gissa oss fram. Det uppskattas.

Från köket kommer förrätten; en perfekt halstrad pilgrimsmussla elegant serverad med tunt skivat äpple, blomkål och störkaviar. Sältan från kaviaren och sötman från äpplet ger tillsammans med brynt smör textur till en vällagad start med höga smaker. Ett vitt friskt vin med inlag av fläder och äpple från vinmakare på ön Korcula matchar väl.

Inför huvudrätten retas smaklökarna av en minimalisk råbiff på simmental serverat i vacker mässingsdesign från bruk med över 400 år på nacken. Ett krämigt vaktelägg toppar.

Huvudrätten, förnyelsebar naturresurs som ökar på svenskarnas middagsbord, är vildsvin. Den något syrliga viltsmaken lyfts fram utmärkt och ackompanjeras av rödbetor, svartkål och förädlad brysselkål eller flowerpsrouts om man så vill. I särklass en av de mer enkla men ändå eleganta anrättningar under mina två år som kritiker, där vildsvinet, trots magert kött, är mört och saftigt i tuggorna. Det krävs omsorg, kunskap och smakkompetens för att lyckas med detta.

Inför desserten friskas vi upp med sorbet på yoghurt för att rensa smaklökarna. Diskussionerna runt bordet är livliga och bjuder på brett spann från dryckesmonopol via politik till rätt färg på läppstiftet.

Från Burgenland i östra Österrike serveras väl utvalt Trockenbeerenauslese från 2006, dessertvin som görs på torkade druvor sent in i skörden. Till den magiskt goda krämiga glassen på fänkål och färskost med råhyvlad fänkål på bädd av mjuk seg söt kolasås blir avslutet friskt läckert och lagom sött.

En afton på Sagrantinia är annorlunda ett ”vanligt” svenskt krogbesök. Från hemlig meny som avslöjar sig under aftonen blandas klassisk internationell matlagning med närproducerade råvaror där teknisk kunskap och smakkompetens från köket lyfts fram på allra bästa vis. I samspel med omsorgsfullt valda viner, gemytlig service, intressanta samtal med okända bordsgrannar och elegant men ändå avslappnad miljö är detta ett osvenskt och välkommet inslag att återvända till, främst för maten men även just för internationell sfär.

Personen bakom kastrullerna, Julia Hansson, styr likt en drottning i det fiktiva landet Sagrantinia. Kvinnliga kockar inom högre gastronomi är sannerligen här för att stanna och ta plats.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro