ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så bra är Gunnebo Slott

Carl Reinholdtzon Belfrage · 30 Sep 2016
Uppdaterad 21 Dec 2016

Foto: Emelie Lager


Metros matkritiker Carl Reinholdtzon Belfrage har ätit på Gunnebo slott.

klar

Artikellänk är kopierad

Gunnebo slott

Betyg: 5

Gunnebo Slott. Känn på orden. Gunnebo. Slott. Horder av kombibilar, familjer, barn och varm choklad dyker upp i ditt medvetande. Kanske också en kanelbulle om du fortsätter fundera. En vetelängd? Ja, varför inte. Allt oskyldigt, mysigt, vackert och fridfullt du kan förknippa med den perfekta familjeutflykten, det är Gunnebo Slott. Så också för mig då jag går upp för trapporna mot det enorma huset i Mölndal. Men mitt första besök på detta slott ska sluta i den totala motsatsen till kanelbullar och varm dryck – mitt besök ska komma att totalt förknippas med avantgarde, framtiden och det veritabla gastronomiska kretsloppet. Men låt oss börja på stället där så mycket gott i Göteborg kommer ifrån, nämligen Bar Centro. Här har man ju druckit några glas, ätit ett par ostar och njutit många rätter i sina dar. Och en av kockarna som passerade detta kök var Jonas Heimbrand. Han slutade sedermera, men när jag och familjen behöver ett litet utflyktsmål kom jag att tänka på att det var just Gunnebo Slott som var hans nästa destination. Sagt och gjort.

LÄS MER
Treenighet utav mos, lingon och strömming

Vi tar sikte mot slottet. Och klientelet är just av ovan beskrivning – familjer, Bugaboo-vagnar och offentlig amning. Och deras fokus är enkom saft, bullar och sju sorters kakor. Men jag personligen ser bara en vidsträckt plantering med grönsaker, blommor och örter. Jag ser enorma komposter för att biologiskt nedbryta avfall. Komposter som jobbar så hårt att man skulle kunna koka ett ägg i dem. Något som också görs här. Jag ser en bondgård med höns, grisar och kor. Jag ser en sjö ett stenkast bort. Jag har kommit till ett perfekt gastronomiskt kretslopp som skulle göra Fäviken avundsjukt. Varför pratar ingen om detta? Vi beställer en trerättersmeny signerad kökschefen Patrik Sewerin. Första rätten består av rosenbönsblommor med rosenbönor, krassemousse och lufttorkad linderödsskinka. Den är lika vacker och nätt som Nick Drakes gomsegel.

LÄS MER
Så bra är nya Brasserie Lipp i Göteborg

Och smaken är så innerlig att det är som att gå ner på Moder Natur. Varmrätten är zucchinistjälk med rostad zucchini, rättika, persiljesås och vedugnsbakad kummel. Som ett fyrverkeri på Liseberg med färger och smaker. Vedugnen ger en extra textur till kummeln och lyfter även hela upplevelsen med doft. Efterrätten en rosmarincreme fraiche med kolaäpplen, rågbröd och saltrostade mandlar. Den är den svagaste enheten mycket på grund av för små bitar av allt. Denna rätten bör i mitt tycke monteras ihop och serveras grövre och råare. Men smaken och kombinationen är magisk. Det var länge sedan jag var så imponerad av en middag i Göteborg. Och återigen, varför har ingen skrivit om detta tidigare? Jag kan inte förstå det. Gunnebo Slotts kretslopp och gastronomi är något helt unikt i vår stad.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro