ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så bra är Lisebergs nyhet

Tobias Andersson Åkerblom · 23 Apr 2014
Uppdaterad 24 Apr 2014

Lisebergs nya berg- och dalbana Helix lever upp till förväntningarna. Metro har testat den – två gånger.

klar

Artikellänk är kopierad

Det dröjer bara någon sekund efter det att Helix börjar rulla innan tåget är upp och ned och vi är på väg nedåt. Åkturen rasar vidare i 100 kilometer i timmen med loopar, skruvar och långa stunder av viktlöshet.

– Det här kommer att bli en klassiker, de har lyckats med vad de ville göra, säger Mats Karlsson, 46. Han är inrest från Västerås tillsammans med omkring 110 andra medlemmar av European Coaster Club från hela Europa.

Mest imponerande är att Liseberg har lyckats med att göra åkturen mjuk och relativt fri från skakningar, menar han. Bergbanan rullar på i knappt två minuter, men det känns som betydligt längre. Och upplevelsen skiljer sig åt beroende på var du sitter.

– Längst fram är det ganska civiliserat och visuellt starkt. Längst bak är det ur kontroll, säger Lisebergs VD Andreas Andersen.

Den som sitter längst bak sugs nedåt i looparna – medan den som sitter längst fram faller handlöst. När tåget rullar in på plattformen igen är det svårt att veta exakt vad som har hänt – förutom att det har varit en lång adrenalinkick.

Liseberg öppnar på lördag – då är det premiär för Helix. Men det är bara en av nyheterna i sommar.

Helix har kostat Liseberg 240 miljoner kronor och bygget har pågått under ungefär ett och ett halvt år, enligt Liseberg.

– Vi tror att Helix kommer att bli en ganska naturlig del av Lisebergs skyline, säger VD:n Andreas Andersen.

Nöjesparken slår upp dörrarna på lördag. Då är det även premiär för dess första helt vegetariska restaurang – enligt Andersen det vara den första på någon nöjespark i världen. Ytterligare en restaurang, ”Stjärnornas krog” - öppnar, med musikartisttema.

Metro har tidigare berättat om, och testat, de nya arkadspelen i Spelhuset. Det finns även flera stora artister bokade för sommaren – bland andra Patti Smith, Snoop Lion och svenska Ghost.

+ Överraskande vändningar och mycket pirr i magen

- Risk för illamående – och avsaknaden av spärrar över axlarna kan orsaka smärre dödsångest.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro