ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så bra är maten på Årstiderna By the Sea

Anna Berghe · 2 Dec 2016
Uppdaterad 7 Dec 2016

Foto: Sofia Hendricks Sprung


Metros matkritiker Anna Berghe testar julbord.

klar

Artikellänk är kopierad

Årstiderna By the Sea

Betyg: 3/5

Nu är det dags igen. I ́ts that time of the year då restauranger runtom i vårt avlånga rike, stora som små, dukar upp anrättningar som från glöggens första klunk till mandelmusslans sista spröda tugga får våra magar att stå i åtta hörn. Frosseri eller ej men för över 70 % av svenskarna är just julen årets godaste högtid då vi tillåter oss att under några veckor okynnesäta. Ur ett historiskt perspektiv börjar vår tids julbord i form av 1500-talets brännvinsbord som i princip ser likadant ut i över 300 år fram till 1800-talets mitt då den industriella revolutionen bidrar till att spisen gör entré. Rätterna blir fler till antal och vårt älskade smörgåsbord ser dagens ljus.

►LÄS MER: Så bra är Noodle house

De julbord vi äter idag är en förlängd arm och en ytterst älskad 98-åring. Segelbåtarna guppar stilla i den vackra blåsfria vinterkvällen. Vi hänger av oss och vandrar en trappa ner till restaurangen. Det doftar gott av glögg och värmeljusen från de klassiskt dukade borden runtom sprider trivsamt sken. Ett julbord som andas hav väntar oss. Vi startar med ett glas champagne och en halv färsk hummer. Jag frågar direkt varifrån hummern kommer då detta skaldjur, ur ett hållbarhetsperspektiv, ska ätas med försiktighet, dvs ej till vardags samt burfångad.

Det är ett tveksamt svar jag får tillbaka om att den är från Atlanten. Det är av största vikt att både servis och kök har full kontroll på vad som serveras gästerna. Ett övergripande problem som sker alltför ofta på krogen. Hummern är fortfarande en aning otinad på våra tallrikar och trots parant ljusrött skal och lovande skaldjursdoft är konsistensen allt annat än mjäll. En välbalanserad utmärkt citronmajonnäs räddar ej upp det sega halvt gula köttet. Sillbordet är något helt annat. Här finns en välbalanserad lagom krämig senapssill som är gjord med största omsorg.

Vår skåningars älskling, Brantevikssillen har fått vätska till sig i sin lag och är frisk och kryddig i smak. I en krämig variant flörtas det med Japan och landets gröna pepparrot wasabi. Dock en aning nedtonad där wasabin gärna fått ta mer utrymme. Den stekta inlagda drar dock ner sillentusiasmen och hade behövt några dygn till i sin lag för högre smak. Laxen serveras traditionellt; gravad, varm- samt kallrökt. Den gravade är inte riktigt färdiggravad i sin salt och sockerblandning medan den varmrökta är mjäll och fin i kött och smak. En godkänd skaldjurspaté sköljs ner med ett aromatiskt sauvignon blanc i glas, från en mindre men överlag omsorgsfullt vald vinlista.

Brunkål, rödkål, revben och prinskorv finns att tillgå men absolut bäst smakar köttbullarna som jämte senapssillen är kvällens höjdpunkter. Saftiga och välkryddade i smak, stekta till perfektion. Dock drar julbordets stjärna; skinkan inte ner några större applådåskor , då den i konsistens är nästintill plastig och bidrar med låg köttsmak. En miss som går att förändra.

Det söta avslutet är ett gottebord modell mindre där skumtomtar, ischoklad och mintkyssar trängs med mandelmusslor och ris á la malta. En fullt godkänd gröt i mindre portion med en klick välbalanserad hjortronsylt rundar av men mandelmusslorna lämnar vi åt sidan då en alltför stor dos bittermandelarom tar över.

Det flörtas lagom med havet i denna variant av vårt traditionella julbord men i sin helhet är det en aning spretig buffé med toppar och dalar där vissa anrättningar inte är riktigt klara vid vårt besök. Ett par sillsorter till, fler gröna inslag och övergripande kunskap om anrättningarna är att önska. Bortsett önskemål är både service och miljö trivsam.

5 JULBORD i Skåne / Öresundsregionen

BastardMäster Johansgatan 11, Malmö

Söndagen den 11 december kl 14 bjuder restaurangen in till söndagskalas där anrättningar med touch av julens smaker dukas upp tillsammans med väl utvald dryck. Bokning sker via restaurangen.

Hovdala SlottPl 6223, Hässleholm

I slående grann miljö precis utanför Hässleholm dukas ett traditionellt julbord modell större upp i de medeltida slottets vackra lokaler. För den som gillar sött finns ett gottebord utöver det vanliga.Serveras lunch samt kväll fram till den 18 december.

Östarps Gästgivaregård Blentarp

Hemlagat skånskt traditionellt julbord på ekologiska och närodlade principer i äkta gästgiverimiljö. Ta med fördel en promenad efter generöst vällagat julbord i historiska omgivningar på Romeleåsen.Serveras lunch samt kväll fram till den 18 december.

Allé på Österlen Svinaberga, Kivik

I närheten av Stenshuvud Nationalpark ligger mysiga Allé som dukar fram ett julbord tillagat från grund på lokala råvaror. De hembakta vörtbrödet tåls att ta med hem efter en välsmakande mättande buffé.Serveras torsdag – söndag fram till den 20 december.

PilekælderenPilestræde 48, Köpenhamn

En av Byens yngre smørrebrødsställen serverar dag- samt kvällstid fram till den 17 december julefrokost med ribbenssteg, andebryst som med fördel sköljs ner med en lille och välbalanserad ekologisk julöl från Roskilde. Ta tåget över och hygge er i sann dansk julanda.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro