ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så bra är superkameran i Nokia Lumia 1020

Aron Andersson · 24 Jul 2013
Uppdaterad 24 Jul 2013
Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020


klar

Artikellänk är kopierad

Nokias senaste mobilkamera tar bilder med 41 megapixel. Nu börjar de första testerna dyka upp.

Den största nyheten med Nokia Lumia 1020 är naturligtvis kameran som har hela 41 megapixlar, även om det inte är en nyhet i sig. Samma upplösning hade ju redan Nokia 808 Pureview. Men den gången var det operativsystemet Symbian som gömde sig innanför skalet vilket genast gjorde telefonen mindre intressant för den breda massan.

Lumia 1020 har som bekant Windows Phone 8, WP8, och gör sig genast mer relevant. Den nya luren kommer dock först till Sverige när höst går mot vinter men släpps redan nu exklusivt för den amerikanska marknaden. Det innebär att några redan hunnit testa kameran.

Teknikbloggen Engadget skriver att det är omöjligt att missa hur central kameran är för mobilen. Precis som för 808 används de 41 megapixlarna egentligen för att skapa en bild med betydligt färre megapixlar (5 i fallet 1020), men en bild baserad på all den extra information som de 41 megapixlarna kan samla in. I själva verket sparas också en RAW-fil på 38 megapixlar, men det är inte denna som används när du delar med dig av bilderna på nätet. Dessutom är optiken mer utvecklad än i föregångaren, med fem linser av plast och en i glas.

Engadget kallar den inbyggda mjukvaran till kameran, Nokia Pro Cam, för ”den mest allsidiga kameraapp för WP8 vi någonsin använt (och kanske bästa på någon plattform)”. Här finns alla typer av inställningar, för olika ISO, vitbalans, manuell fokus, slutarhastighet med mera. Möjligheten att zooma i bilder och se detaljer på hundra meters avstånd imponerar på teknikbloggen, även om de klagar lite på färgerna på bilder som tas i skugga.

» LÄS MER: Hela Engadgets recension

Cnet har både recenserat mobilen och gjort en jämförelse med bilder tagna med Iphone 5 och Galaxy S4. Recensenten förvånas över att förhandsgranskningen av bilden skiljer sig ganska mycket från slutresultatet och att skärpedjupet inte går att justera. Han skriver också: ”Jag tog aldrig en dålig bild med 1020. Med det sagt, så var inte varje bild en hit”.

» LÄS MER: Hela Cnets recension

Boy Genius Report har också testat Lumia 1020 och skriver: ”jag har fortfarande inte hittat ett scenario där bilder som tagits med Lumia 1020 inte är avsevärt mycket bättre än bilder tagna med Apples Iphone 5-kamera med 8 megapixel eller Samsungs Galaxy S4-kamera med 13 megapixel”. BGR skriver även att appen Nokia Pro Cam ”erbjuder den perfekta balansen mellan enkelhet och kontroll”.

» LÄS MER: Hela Boy Genius Reports recension

Slutligen har teknikbloggen Gizmodo också skrivit om mobilen och den imponerande kameran. De skriver: ”Den manuella fokusen är så häftig. Inget som liknar detta har gjorts på en mobilkamera tidigare”. Gizmodo är lyriska över kameran men invänder mot att det tar för lång tid att spara bilderna.

» LÄS MER: Hela Gizmodos recension

Nokia Lumia 1020 beräknas släppas i Sverige under årets fjärde kvartal.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro