ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så bra är Surf Shack i Malmö

Anna Berghe · 20 Okt 2016
Uppdaterad 21 Okt 2016

Foto: Sofia Fredricks Sprung


klar

Artikellänk är kopierad

Surf Shack, Västergatan 9 A, Malmö

Betyg: 3 av 5

Det råder rejäl expansion av hamburgerhak runtom i Malmö. Inom loppet av några år har de kommersiella kedjorna fått konkurrens av mindre ställen där burgare, gjorda från grund på riktiga råvaror, spritt ut sig runtom i stan. Fler öppningar väntas till nästa år. Positivt.

Denna från början hackade biff från Hamburg som tyska immigranter tog med sig till USA i slutet av 1800-talet, introducerades under 1950-talet i det svenska köket och först ut i Skåne. Under Helsingborgsutställningen 1955 kunde nyfikna besökare beskåda denna nymodighet. Även i konserverad form då många vid tiden fortfarande inte ägde kylskåp. Vi har i mångt och mycket Tore Wretman att tacka för att burgaren fått utrymme på krogmenyn då han tidigt introducerade den på Riche och Teatergrillen i huvudstaden.

På en av Malmös numera krogtätaste gator ligger Surf Shack, placerade på en hörna. Denna 2 1/2 - åring har en inredningen som går i turkosa toner med målade träpaneler, surfbrädor och stora griffeltavlor som informerar gäster om styckningsdelar och tillbehör. Det är lagom hemtrevligt och avslappnat och fortfarande fullsatt när vi tittar in en eftermiddag. Servicen är en aning ouppmärksam och det tar en stund innan vi får beställa. Måhända har just lunchrusningen satt sina spår?

En riktigt bra burgare handlar om jämnt tillagad knaprig utsida och en saftig mör insida där kvalitén på köttet är av största vikt. Här arbetar man med malet högrev. Det är på ytan en snygg burgare som anländer i gyllenbrunt perfekt bakat briochebröd. Det märks tydligt att råvarorna är omsorgsfullt utvalda men ledsamt nog är den 230 g tunga burgaren alltför torr i tuggorna och kan liknas vid konsistens av en pannbiff. Kycklingburgaren, vänd i kärnmjölk och panerad är desto saftigare och ett bra val för den som väljer fågel framför kött.

Begivenheten ligger istället i tillbehören, ett ca 30-tal där både grönsaker, picklat, ostar och bacon går att välja ibland. Dipsåserna är välgjorda där en rostad vitlöksmajonäs och husets egna surf sauce utmärker sig. Allra godast är de frasiga gyllenbrunt handskurna pommesen på närproducerad potatis. Garanterat stans bästa just nu och gillar man vitlök, persilja och ost finns även denna variant. Fett, flott och riktigt gott.

Att bereda en bra burgare är inte svårt om du innehar rätt råvaror och en kock som vet vad hen gör. I väntan på en perfekt tillredd sådan går jag loss på tillbehören. Burgaren äter jag på annat hak i stan. Det är bra med valmöjlighet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro