ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så byter du julklapparna utan kvitto

Tobias Andersson Åkerblom · 17 Dec 2014
Uppdaterad 11 Jan 2017

klar

Artikellänk är kopierad

Metros reporter Tobias Andersson Åkerblom ger sig ut i julhandeln.
Metros reporter Tobias Andersson Åkerblom ger sig ut i julhandeln.Foto: Christina Blom

Brukar du få fula kläder i julklapp? Då gäller det att hitta rätt i bytesdjungeln. Butikerna ger konsumenten helt olika rätt att byta. Enligt lagen får du bara ångra dig om köpet skett på distans.

Det är fredag och julrusning i Nordstan i Göteborg. Metro testar öppet köp-reglerna bland stressade shoppare – och reglerna skiljer sig tydligt åt mellan butikerna i vårt stickprov. Längst öppet köp av butikerna har Clas Ohlson, med 90 dagar. Och det gäller inte bara under julhandeln.

– Så det ska nog räcka till blommorna börjar komma upp. Kommer du efter 100 dagar så ska det inte vara något problem heller, säger säljaren.

Två andra butiker har istället ett fast datum i januari som julhandlare kan förhålla sig till, medan en butik inte har öppet köp alls.

– För köp i butik så är det viktigt att tänka på att bytesrätten är ett frivilligt åtagande från näringsidkarens sida. Man har ingen juridisk rätt att byta, säger Joséphine Slotte, jurist på Konsumentverket.

Ändå ger de flesta butiker konsumenten generös bytesrätt – för att det är en bra affärsidé, menar hon. Om du istället köper varan på internet så är reglerna annorlunda. Då har du lagstadgad rätt att ångra dig inom 14 dagar från köpet, så länge köpet sker inom EU. Regeln är till för att kompensera att online-konsumenten måste köpa varan utan att först se den.

– I butiken kan du prova, titta, lukta och känna på varan, men det kan du inte när du handlar på nätet så därför får du de här extra 14 dagarna på dig då.

Under de 14 dagarna har du rätt att testa att varan fungerar, men bara på liknande sätt som du hade kunnat göra i en butik. Du får alltså inte ta på dig den nyinköpta tröjan och gå på stan och fika innan du ångrar dig.

Vad krävs då för att du ska kunna byta klappen du inte vill ha? Det är upp till butiken, men Metros stickprov visar att de ofta inte kräver kvitto. På H&M säger kvinnan i kassan först att hon vill ha ett kvitto, men går sedan snabbt med på att ta tillbaka varan med pengarna tillbaka ändå. Även på Clas Ohlson går säljaren med på samma sak, efter att ha tittat på ett kontoutdrag från internetbank. På The Body Shop går det inte att få pengarna tillbaka, men väl ett presentkort.

– Jag får egentligen inte göra ett byte utan kvitto, säger säljaren när hon tar fram presentkortet.

Endast på Gamestop går det inte att byta alls utan kvitto, kontoutdrag eller inte.

– Om plomberingen var bruten så hade jag ändå kunnat göra ett undantag, men utan kvitto så låter inte systemet mig ta tillbaka det, säger säljaren.

– Du kan sälja in spelet till oss. Då får du inte lika mycket men… du får tio kronor att byta för eller sju kronor kontant.

Clas Ohlson

Asaklitt cykelhandtag

149:-

90 dagars öppet köp. Pengarna tillbaka mot uppvisande av kontoutdrag

H&M

Divided 7-pack strumpor

99:-

Öppet köp fram till 6 januari. Pengarna tillbaka utan kvitto eller uppvisande av kontoutdrag (vid påstående att kontoutdrag fanns)

Gamestop

Fifa 14 av EA Sports till Playstation 4

99:-

Öppet köp fram till 18 januari. Inget byte utan kvitto.

The Body Shop

Twin ball massager

85:-

Bytesrätt fram till 5 januari. Byte mot presentkort utan uppvisande av kvitto eller kontoutdrag.

Fakta

Vid köp i butik är det upp till butiken om de vill ge öppet köp eller bytesrätt. Fråga innan du köper om du vill säker på vad som gäller. Däremot har du alltid rätt att reklamera en vara som är felaktig i upp till tre år. Då ska det inte krävas kvitto, enligt Konsumentverket, så länge du kan bevisa att du har köpt varan i butiken och att det har skett vid ett visst tillfälle. Ett sätt att bevisa det kan vara genom kontoutdrag, om du har betalat med kort.

Det kan även vara lättare att bevisa att en vara kommer från en viss butik om varan är butikens eget märke.

För distansköp har konsumenten 14 dagars ångerrätt. Undantaget är ofta livsmedel och varor som lätt förstörs, skadas av att skickas, eller varor som konsumenten kan använda färdigt på 14 dagar.

När det gäller köp av tjänster finns inte samma generella ångerrätt, där avgör villkoren för tjänsten.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro