ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så dålig är Sveriges maktelit på jämställdhet

Frida Sundkvist · 3 Sep 2013
Uppdaterad 3 Sep 2013

EU kan köra över Sveriges regering och tvinga bolagsstyrelserna att ha 40 procent kvinnor i styrelsen. "Vill man helst ha in sina kompisar som man känner sig bekväm med blir det inga bra beslut

klar

Artikellänk är kopierad

I Sveriges bolagsstyrelser är var fjärde ledamot en kvinna. Knappast jämställt.  Snittet i Europa är 16 procent. Men snart kan de största borsbolagen tvingas ha minst 40 procent kvinnor i sina styrelser. Förslaget har mött hård kritik, men det finns en möjlighet att det röstas igenom EU-apparaten i höst. 

Bakom de svenska börsnoterade storbolagen finns maktelitens investmentbolag; Industrivärden, Wallenbergs Investor, Lundbergföretagen och Stenbecksfärens Kinnevik. Även här är männen i överlägsen majoritet. 

Industrivärden äger stora poster i bland annat Ericsson, Handelsbanken och Volvo. Styrelsen består av sex män och en kvinna. 

Håkan Sandberg är ordförande i Industrivärdens valberedning, vilket betyder att han ansvarar för rekryteringen till styrelsen. Men för Industrivärdens valberedning är kvotering inte vägen fram. 

– Det går inte att sätta ett krav. Då kanske det blir någon som inte är optimal, säger Håkan Sandberg. 

Varför har ni inte nominerat fler kvinnor?– Vi har faktiskt letat men förra året blev det bara en kvinna. 

Alla köper inte argumentet att det är svårt att hitta kompetenta kvinnor. 

– Det handlar om att våga ta in någon som inte är lik dig själv, och det är jobbigt. Vill man helst ha in sina kompisar som man känner sig bekväm med blir det homogena styrelser och det blir inga bra beslut, säger Margareta Neld, vd på Women in Progress. 

Varje år hjälper Women in Progress styrelser att hitta kompetenta kvinnor. Hittills i år har hon tack vare sitt nätverk hjälpt runt 20 kvinnor att ta sig in i styrelser. 

Det sägs vara svårt att hitta kompetenta kvinnor. Håller du med?– Om man går utanför sin absolut närmaste krets är det klart att man hittar kompetenta kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro