ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så drabbas svenska företag när USA lämnar Iranavtalet

David Peterson · 9 Maj 2018
Uppdaterad 9 Maj 2018
Trumps beslut om att dra sig ur Iranavtalet kan straffa svenska företag i regionen.

Trumps beslut om att dra sig ur Iranavtalet kan straffa svenska företag i regionen. Foto: TT


Efter Donald Trumps besked om att USA drar sig ur kärnenergiavtalet hotas ett hundratal svenska bolags verksamhet i landet. "Det sätter definitivt käppar i hjulet", säger Poya Panah på Business Sweden.

klar

Artikellänk är kopierad

Exakt vad som gäller efter den amerikanska presidentens besked om att landet drar sig ur kärnvapensavtalet med Iran är oklart.

– Hur det här påverkar svenska och europeiska bolag är lite tidigt att säga eftersom vi inte vet exakt vad Trumps nya sanktioner omfattar. Det vi kan se i dag är att europeiska företag som gör affärer i Iran kommer ha det svårt att göra affärer i USA, säger Poya Panah, den halvstatlig organisation Business Swedens landschef i Iran.

Totalt rör det sig om ett hundratal svenska bolag som gör affärer i Iran. Av dem är det cirka tio som har kontor i landet.

De senaste åren har svensk export till Iran ökat och mellan 2016 och 2017 fördubblades den nästan, från omkring 2,2 miljarder till 4,3 miljarder.  Bland de svenska storföretaget som satsat på landet finns bland annat Volvo Lastvagnar och Scania. Den iranska marknaden har tidigare beskrivits som ett ”draglok” av Scania, skriver DN. Men nu kan expansionen avstanna.

– Svenska bolag som har någon form av amerikanskt ägande kommer inte att kunna göra affärer i Iran. Svenska bolag som har en stor handel i USA kan också komma att ställas mot olika sanktioner där det ryktas om en politik i stil med ”antingen är ni med oss eller med dem”, säger Poya Panah.

LÄS MER
Obama om Trumps Iranbeslut: "Ett allvarligt misstag"
pil
Kärnenergiavtalet

Avtalet mellan Iran och USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt.

Uppgörelsen slöts efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.Enligt avtalet ska centrifugverksamheten för anrikning av uran i Iran minskas med två tredjedelar.

Dessutom öppnar Iran dörrarna till sina kärnteknikanläggningar, inklusive militära, för FN-inspektörer.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro