ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så drar du nytta av att få nobben

Kristian Borglund · 13 Nov 2012
Uppdaterad 13 Nov 2012
Ulrica Pantzar gick på tio jobbintervjuer innan hon fick sitt nya jobb. Hon bad om feedback på alla intervjuer hon gick på. 

Ulrica Pantzar gick på tio jobbintervjuer innan hon fick sitt nya jobb. Hon bad om feedback på alla intervjuer hon gick på.  Foto: Gustav Hugosson


Vågar du be rekryteraren om feedback?

klar

Artikellänk är kopierad

 Hur skötte du dig på din senaste jobbintervju? Vågade du be rekryteraren om feedback? Rekryterarfeedback blir ett allt starkare konkurrensmedel på dagens arbetsmarknad – både för dig och rekryteraren.

Om du tillgriper en portion mod och ber om feedback i mötet med rekryteraren kan du lära dig mycket av dina intervjuer.

Även de mest ”misslyckade”.

– I samband med jobbintervjuerna kan du förhålla dig till feedback på något av tre sätt. Du kan vara undvikande, bekräftande eller gå in i vad jag kallar mästerskapsläge, säger Stefan Gunnarsson.

Han är författare till boken ”Professionell feedback”, forskar och doktorerar i ämnet och har hittills utbildat mer än 10 000 människor i konsten att ge och ta emot feedback.

– Jobbkandidater med undvikande beteende ber aldrig om feedback från rekryteraren. De som har ett bekräftande feedback-beteende frågar rekryteraren efter saker som de redan känner till om sig själva och som man vill höra. Ingen utveckling sker.

Med ”mästerskapsläge” menas att du är mer intresserad av din utveckling än om du var ”bra” eller ”dålig” på intervjun.

– Du kan exempelvis fråga: ”Vad tycker du att jag kan göra mer respektive mindre av på nästa intervju?” Grundförutsättningen är att du ser feedbacken som en gåva. Väldigt många som får höra något som de inte håller med om går i försvar, men om du i stället är nyfiken på vad rekryteraren har sagt får du chansen att utvecklas. Du kan exempelvis säga: ”Vad var det jag sa eller gjorde som får dig att säga så?”

Att be om feedback på intervjun, och att ta emot den med ett öppet sinne och med vilja till utveckling, ökar dessutom chanserna att få rätt jobb snabbare:

-- Det signalerar tydligt att man är en adaptiv person och villig att förändras, vilket är precis vad många arbetsgivare söker numera när allt förändras så dramatiskt fort.

Rekryterare som blir riktigt duktiga på att ge konstruktiv feedback kommer att bli mer attraktiva, tror Stefan Gunnarsson.

-- Titta bara på dig själv. Vilken typ av rekryterare vill du helst bli intervjuad av? Den som enbart analyserar och bedömer dig, eller den som även ger dig råd om vad du kan göra lite mer respektive lite mindre av på nästa intervju? Att erbjuda bra feedback kan faktiskt ingå som en del i marknadsföringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro