ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så duktiga är svenskarna på att prata engelska

TT · 14 Nov 2014
Uppdaterad 14 Nov 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Svenskar har tidigare  rankats som världsbäst på engelska när det handlar om andraspråk.

Nu petar danskar och holländare ner oss från tronen, visar en sammanställning från språkföretaget EF.

Men en tredjeplats är inte fy skam.

– Resultatet är inte så överraskande. Sverige, Danmark och Holland är små länder som varit beroende av utrikeshandel under lång tid. Sverige insåg tidigt att det behövs ett språk för att handla internationellt, först tyska och nu engelska, säger Claes Ceder, vice vd för EF.

Språktester bland 750 000 vuxna i åldern 18—62 år i 62 länder ligger till grund för resultatet. Men det handlar inte om ett tvärsnitt av befolkningen, utan av vuxna som känner behov av att förbättra sin engelska.

– Det är allt från företag som velat inventera engelskanivån till privatpersoner som vill testa sin engelska. Faktorerna kan både dra ner och dra upp våra siffror jämfört med genomsnittet i befolkningen.

Bland drygt 100 000 yrkesverksamma i 32 länder har engelskan satts under lupp genom ett språktest online. Svenskarna tillhör de bästa i världen och mellanchefer visar sig vara bättre än sin högre chefer.

– Det är delvis en generationsfråga. De som kommer upp på mellanchefsnivå i dag interagerar oftare och mer intensivt med omvärlden. Då ställs det högre krav på engelska.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro