ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Så enkelt blir du en vardagshjälte

Metro · 18 Maj 2018
Uppdaterad 1 Jun 2018

Foto: Erja Lempinen


Känns det för stort att sluta äta kött? Vill du fortsätta flyga utomlands på semestern? Lugn. Åker du SL-buss till jobbet, gör du redan en hel del för att minska ditt avtryck på miljön.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är klart, man kan alltid göra mer. Men en liten tröst är att det inte behöver vara en så stor maskin att bidra till en mer hållbar värld. Det kan räcka med att sitta lugnt i bussen.

Alltid förnybart i tankenNär du reser med SL:s bussar kan du vara säker på att det som finns i tanken bara är förnybara drivmedel. Det gäller länets alla 2 100 bussar (förutom två minibussar i skärgården).

Med förnybart menas att råvarorna som används för att bussen ska rulla ingår i naturens kretslopp. Det bildas hela tiden nya. Till exempel körs 15 procent av bussarna i SL-trafiken på biogas från stockholmarnas mat- och toaavfall. Resten körs på drivmedel som kommer från till exempel raps, sockerrör eller tallolja.

Bidra till ett naturligt kretsloppDu som är lite extra intresserad kanske frågar dig varför biobränsle är så mycket bättre än fossilt bränsle? Även växter som förbränns släpper ut koldioxid i luften. Skillnaden är att växterna själva ”sväljer” koldioxid i ett naturligt kretslopp. Råvarorna till fossila drivmedel, kol, däremot var lagrade växter från miljoner år sedan, som inte är tänkta att frigöras från jordskorpan.

När människan beslutar att ändå använda fossila drivmedel, släpper vi ut koldioxid i luften som från en extra koldioxidkälla. Man skulle kunna säga att växterna klimatkompenserar till skillnad från fossila drivmedel.

pil
Visste du att..

• Stockholms kollektivtrafik är världsledande när det gäller omställning till förnybar energi?

• SL har minskat sina utsläpp av koldioxid med 81 procent sedan 2009?

• SL:s resa mot en fossilfri och klimatsmart kollektivtrafik började redan för 30 år sedan?

Läs mer om SL:s hållbarhetsarbete här!

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro