ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så enkelt hackas ditt sim-kort på två minuter

Aron Andersson · 22 Jul 2013
Uppdaterad 23 Jul 2013
Så enkelt hackas ditt sim-kort på två minuter

Så enkelt hackas ditt sim-kort på två minuter Foto: Scanpix


750 miljoner sim-kort kan enkelt hackas. Nu varnar säkerhetsexpert för att du kan avlyssnas.

klar

Artikellänk är kopierad

En säkerhetsbrist i sim-kort gör att hackare enkelt kan ta kontroll över din mobil. Genom svagheten kan kortets 56-siffriga säkerhetskod avslöjas, säger tyska säkerhetsexperten Karsten Nohl till New York Times.

Med hjälp av koden lyckades han infektera mobilen med ett virus bara genom att skicka ett sms. Efter det var det enkelt att tjuvlyssna på samtalen och genomföra köp i mobila betalningssystem. Hela processen tog bara två minuter på en vanlig dator. – Vi kan spionera på dig. Vi känner till krypteringen för dina samtal. Vi kan läsa dina sms. Utöver spionaget så kan vi stjäla data från sim-kortet, din mobila identitet, och göra köp på ditt konto, säger Karsten Nohl till tidningen.

Han är känd sedan tidigare och 2009 släppte han ett program som räknar ut krypteringen för samtal på GSM-nätet. Det fick hela branschen att implementera säkrare system. Den brist han nu upptäckt är kopplad till en krypteringsstandard från 1970-talet. Han har testat metoden på ungefär 1 000 sim-kort i Europa och USA under två års tid. Runt en fjärdedel av korten, som hörde till honom själv och hans forskningsgrupp, gick att hacka.

Under de senaste tio åren har många operatörer börjat använda en säkrare kryptering men den äldre varianten finns fortfarande kvar på miljontals sim-kort. Karsten Nohl uppskattar att antalet utsatta mobiler är 750 miljoner. 

Resultatet av studien har lämnats över till organisationen GSM Association som i sin tur skickat vidare informationen till operatörer och sim-kortstillverkare världen över. – Vi har haft möjlighet att se över betydelsen av detta och rådgiva de operatörer och tillverkare som kan påverkas, säger organisationens talesperson, Claire Cranton, till New York Times.

Under en konferens i Las Vegas den 31 juli ska Karsten Nohl redovisa studien i detalj.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro