ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så enkelt kan ditt lösenord kapas – nytt knep visar Apples sårbarhet

David Peterson · 14 Okt 2017
Uppdaterad 14 Okt 2017
Det har visat sig vara lätt för bedragare att få tag på ditt Apple-id lösenord. På bilden visas hur lik en fejkad ruta är Apples original.

Det har visat sig vara lätt för bedragare att få tag på ditt Apple-id lösenord. På bilden visas hur lik en fejkad ruta är Apples original. Foto: TT/Felix Krause


Nu kan ditt lösenord kapas när du tror att du loggar in med Apple-id. Den som vill komma åt din kod kan använda sig av ett kryphål och skapa falska inloggningsrutor, rapporterar SVT Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är den amerikanska utvecklaren Felix Krause som visat hur enkelt det är att fejka Apples inloggningsrutor till Itunes i företagets telefoner, skriver SVT Nyheter.

– När man surfar via datorn på sidor som till exempel Facebook är man mer vaksam, vi är vana vid det. Men vi borde börja vara uppmärksamma även när det gäller mobilen, även om jag tror att många inte tänker så långt som att man kan få sitt lösenord stulet även där, säger teknikexperten Ida Blix till SVT.

Enligt Felix Krause kommer lösenordsfiske bli allt vanligare även på mobilplattformar. I ett uppmärksammat blogginlägg visar utvecklaren hur han skapat en inloggningsruta som i princip ser exakt likadan ut som Apples original.

Men det finns sätt att skilja den vanliga rutan från de fejkade varianterna. Trycker du på hem-knappen försvinner den falska inloggningsrutan medan den äkta stannar kvar.

Apple är generellt bra på att skydda sina användare från olika former av virus och skadliga tredjepartsprogram men bevisligen finns det kryphål, skriver Krause.

pil
Så skyddar du dig mot falska inloggningsrutor

Tryck på hem-knappen och kolla om appen stängs ned. Om den stängs tillsammans med rutan betyder det att någon försökt få tag i ditt lösenord. Om rutan inte stängs rör det sig inte om ett hackingförsök.

Skriv inte in uppgifter i pop up-fönster. Tryck istället på ”avbryt” och öppna inställningar manuellt.

Uppge inte ditt lösenord till en app. När du väl loggat in behövs inte lösenordet på flera minuter, inte heller om det efterfrågas för köp i appen.

Källa: Källa: krausefx.com

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro