ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så enkelt kan hackare förstöra presidentvalet

Kristoffer Rengfors · 31 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Andrew W. Appel, professor vid Princeton, har studerat AVC Advantagemaskinerna under flera. Här skruvar han upp baksidan på en av röstningsmaskinerna.

Andrew W. Appel, professor vid Princeton, har studerat AVC Advantagemaskinerna under flera. Här skruvar han upp baksidan på en av röstningsmaskinerna. Foto: Princeton


klar

Artikellänk är kopierad

Ett papper med kandidaternas namn sätts över maskinens knappar. Så här såg det ut för de som röstade på Hllary Clinton under primärvalen.
Ett papper med kandidaternas namn sätts över maskinens knappar. Så här såg det ut för de som röstade på Hllary Clinton under primärvalen.

En av de vanligaste röstningsmaskiner som används vid val i USA kan hackas på bara några minuter. Maskinen kan då programmeras att lägga väljarnas röster på vilken kandidat som helst, det visar en rapport som Princeton Universitet offentliggjort.AVC Advantage är en dator som används för att låta väljare rösta på olika kandidater. Maskinen har använts under de amerikanska primärvalen i stater som New Jersey, Louisiana och Pennsylvania. Maskinen har en uppsättning knappar som täcks med ett papper där kandidaternas namn sätts ut. Väljarna trycker sedan på sin kandidats namn för att rösta.Nu går Princeton Universitetet ut med en rapport som hävdar att maskinen kan hackas och ändras på bara sju minuter. Efter att maskinen modifierats spelar det ingen roll vem väljarna kastar sin röst på. Enligt rapporten är det enkelt att modifiera maskinens mjukvara så rösterna ser ut att stämma, men i själva verket hamnar precis så många röster som behövs på den kandidat som hackaren vill se som vinnare. I en 90 minuter lång video visar forskarna ledda av Andrew W. Appel från Princeton hur en AVC Advantage är uppställd på samma sätt som de kommer att användas på valdagen för det amerikanska presidentvalet. Maskinen hackas sedan så den klarar av de räknetester som görs på morgonen innan AVC Advantage får användas i skarpt läge. Men när väljarna röstar på "riktigt" senare under dagen hamnar flyttas rösterna till en förvald kandidat. Därför upptäcks "felet" inte alls.

Enligt forskarna på Princeton behöver hackare öppna maskinen och byta ut ett chip för att kunna stjäla alla röster. Några spår av hackaren kommer aldrig att finnas i själva röstningsmaskinen. Dessutom går det att göra en enklare omprogrammering av maskinen utan att ens röra den. Genom att programmera om maskinen via ljud skulle det gå att stjäla röster från de blinda människor som får rösta genom att säga namnet på kandidaten de vill lägga sin röst på, skriver forskarna i rapporten. Nu vädjar forskarna att maskinerna tas ur bruk innan presidentvalet, eller att alla stater genomför röstning även med någon annan metod. Princetonforskarna rekommenderar att pappersvalsedlar även lämnas in och sedan läses av optiskt. Detta görs endast i 32 amerikanska stater i dag.

Redan under primärvalet upptäcktes räknefel i AVC Advantage-maskiner i delstaten New Jersey. Forskarna vid Prinecton bedömer att maskinerna är så benägna att räkna fel, även utan hackares hjälp att inte går att motivera att de används.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro