ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så enkelt kan någon avlyssna dina mobilsamtal

Aron Andersson · 3 Sep 2014
Uppdaterad 3 Sep 2014

Foto: TT


Med en falsk basstation kan någon avlyssna ditt mobilsamtal, utan att du märker något. Nu har de upptäckts på flera platser i USA.

klar

Artikellänk är kopierad

När du förflyttar dig med din mobiltelefon kopplar den upp sig mot olika mobilmaster och basstationer beroende på var du är. Men en vanlig telefon kan inte känna skillnad på en ”riktig” basstation och en falsk. Det gör att någon kan ”kapa” din mobil, och avlyssna dina samtal. – Först och främst måste den som sätter upp en falsk basstation se till att ha starkare signal än mobilmasten, antingen genom att ha större antenn eller genom att vara närmare. I övrigt märker du inte på din telefon att den blivit utsatt, säger Jonas Lejon, IT-säkerhetsexpert.

Utrustningen som krävs för att skapa en falsk basstation kan kosta flera hundratusen kronor. Men det finns betydligt billigare varianter, som går att bygga hemma, för runt 7 000 kronor, menar Jonas Lejon.

Nu har flera falska basstationer upptäckts i USA. Tidningen Popular Science har träffat företaget ESD America som tillverkar Cryptophone, en mobiltelefon med extra säkerhet inbyggd. Den kan avslöja just falska basstationer och berätta för användaren när mobilen vill koppla upp sig mot en sådan. Under juli månad upptäcktes 17 stycken av olika användare i USA.

►LÄS MER: Så lätt skyddar du dina mobilbilder från hackare

Svenska operatören Telia känner till fenomenet sedan tidigare, men menar att det troligtvis inte förekommer i Sverige. – Begreppet ”falsk basstation” är ett fenomen som funnits på telekombranschens radar i många år och gäller endast GSM/2G-nätet. Vi känner inte till något känt fall i Sverige eller i våra grannländer, säger Håkan Kvarnström, säkerhetschef.

Den bilden bekräftas av Post- och telestyrelsen. – Det är inget vi stött på i Sverige, säger Peter Ekstedt, presschef.

Enligt Les Goldsmith, vd för ESD America, kan även en 2G-station kapa en 4G-mobil, utan att det märks på telefonen. – Om du har blivit kapad, så kan det i vissa fall synas högst upp att du tvingats från 4G till 2G. Men en hyfsat bra kapare visar inte det. Den gör så att det ser ut som att du fortfarande använder 4G. Du kommer att tro att du använder 4G, fast du egentligen tvingats ner till 2G, säger han till Popular Science.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro