ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du autocorrect att fungera på Android och Iphone

Hugo Ewald · 13 Apr 2017
Uppdaterad 13 Apr 2017
Du kan också stänga av autocorrect helt.

Du kan också stänga av autocorrect helt. Foto: Alamy/IBL/Metro


Autocorrect kan ibland vara hemskt, och det finns hela webbsidor dedikerade till när autocorrect inte fungerat som det ska. Här är några tips för att få autocorrect att fungera bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

Klicka här för att gå direkt till Android

Om du har en Iphone eller en Ipad

1. Lägg till och ta bort ord i autocorrect

Skriver du till exempel in ordet ”heater” kommer autocorrect i en liten svart ruta ovanför texten föreslå att du egentligen menar ”heter” eller ”Peter”. Har du faktiskt skrivit fel är det bara att trycka på mellanslag. Då kommer autocorrect att ersätta ordet du skrivit med det förslag som fyns i mitten av de förslagen som dyker upp.

Men vill du faktiskt skriva ”heater” kan du trycka på den lilla gråa rutan ovanför tangentbordet där ordet du skrivit syns inom citationstecken. Då lär du autocorrect att du vill använda det ordet. Då kommer autocorrect att sluta rätta det ordet.

Har du råkat lägga till ett ord i autocorrect som du ångrar? Markera då ordet när du skrivit det igen. Då kommer den svarta rutan med förslag dyka upp igen och du kan då rätta ordet. När du gjort det ett par gånger kommer autocorrect att acceptera ändringen.

2. Lägg till genvägar

Säg att du vill skriva in ett långt eller komplicerat namn ofta och inte orkar skriva in det manuellt varje gång. Då kan du enkelt lägga till så kallade genvägar i Ios.

Det gör du genom att gå in på Inställningar -> Allmänt -> Tangentbord. Sedan väljer du ”Textersättning”. Du kan då till exempel lägga till olika förkortningar som skrivs i sin helhet om du skriver förkortningen

3. Lägg till unika namn i din kontaktlista

Skriver du ofta ett namn med unik stavning kan du lägga till det namnet med den stavningen i din kontaktlista. Då kommer Ios enkelt att fylla i namnet korrekt. Det gör du genom att öppna din telefonapp. Välj sedan ”kontakter” och tryck på plus-knappen för att lägga till kontakten.

4. Återställ din personliga ordbok

Har du råkat lägga till olika konstiga ord i din personliga ordbok på telefonen kan du rensa hela ordboken och på så sätt återställa den till fabriksinställningarna. Det gör du genom att gå in till Inställningar -> Allmänt -> Återställ. Du trycker sedan på ”Återställ tangentbordets ordbok”.

5. Stäng av autocorrect

Du kan stänga av autocorrect helt. Det gör du genom att gå in på Inställningar -> Allmänt -> Tangentbord. Sedan klickar du ur ”Automatisk korrigering”, och vips är autocorrect avstängt.

► LÄS MER: 6 tips på hur du får mer lagringsutrymme på din mobil

Om du har en Androidtelefon

Android finns i en närmast oändligt antal varianter. Metro förutsätter här att du använder dig av Gboard, tidigare Google keyboard, som är standardtangentbordet i de flesta Androidvarianter. För att hitta inställningarna för ditt tangentbord går du in på Inställningar -> Språk och inmatning och väljer det tangentbord du använder dig av.

1. Lägg till egna ord manuellt

Gå in till tangentbordets inställningar genom att klicka dig in via Inställningar -> Språk och inmatning -> Gboard.

Välj sedan ”Ordbok” och klicka dig in till ”Personlig ordbok”. Välj sedan språket du använder dig av. Du kan sedan trycka på knappen ”Lägg till” för att lägga till ord i din ordbok. När du gör det kan du direkt lägga till genvägar som gör att du autocorrect till exempel gör om ”brb” till ”be right back”.

2. Välj flera språk

Gboard har stöd för flera språk samtidigt, vilket gör det mycket enklare att skriva engelska ord trots att du har svenska som standardspråk.

Gå in till tangentbordets inställningar genom att klicka dig in via Inställningar -> Språk och inmatning -> Gboard.

Välj sedan ”Språk” och kryssa ur ”Använd systemets språk”.

Du kan nu välja fritt vilka språk du vill ha i tangentbordet.

3. Välj hur du vill att autocorrect ska fungera

Gå in till tangentbordets inställningar genom att klicka dig in via Inställningar -> Språk och inmatning -> Gboard. Välj sedan ”Textkorrigering”.

Du kan nu välja om du vill att textförslag ska visas, om tangentbordet ska använda sig av dina kontakters namn och om du vill att tangentbordet ska använda sig av hur du använder Googles andra appar och tjänster för att hitta ord du använder dig av ofta.

Du kan där också stänga av autocorrect helt.

► LÄS MER: Tre mobilmyter som du inte längre behöver tro på

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro