ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du dina växter att överleva vintern

Valerie Kaspersen · 7 Dec 2018
Uppdaterad 6 Feb 2019
Under vinterhalvåret kan de tropiska växterna behöva lite extra omtanke.

Under vinterhalvåret kan de tropiska växterna behöva lite extra omtanke. Foto: IBL


Det är ingen hemlighet att Sverige under vintern både är kallt och mörkt. Det gör det något svårt att hålla sina tropiska växter glada. Men det finns knep som får dem att överleva.

klar

Artikellänk är kopierad

Många av våra krukväxter kommer från tropiska länder där de får konstant ljus och där luftfuktigheten är hög. Detta gör att svenska hem inte alltid är en favorit för våra gröna vänner. Men, det finns knep du kan ta till för att hålla dem glada.

Höj luftfuktigheten.

Antingen genom att införskaffa en elektrisk luftfuktare eller genom lite hemmasnickrande. Du kan exempelvis fylla en djup tallrik med vatten. Däri lägger du ett tefat. Det är endast tefatets högsta punkt som ska sticka upp och därpå placerar du din växt.

– Ställ ut skålar eller fat med vatten mellan växterna i fönstret. Det är bra att duscha växterna ofta, men så fort vattnet torkat så är luftfuktigheten lika dålig som innan. Skålarna dunstar lite vatten hela tiden, det har i alla fall en liten påverkan som är konstant om man fyller på vatten regelbundet, säger Jacob Nilsson, butikschef på Blomsterlandet City i Stockholm. 

Ljus, ljus och mer ljus.

Under vintern är det många soltimmar som försvinner. Det går att ge växterna lite extra kärlek genom att skaffa sig lampor som ger bra ljus. Såsom LED-lampor. Men undvik glödlampor och halogenlampor då de inte är bra för växterna.

– Det bästa är att skaffa växtbelysning, i dag är priset mycket lägre och sätten att få upp dem fler, till exempel sugproppsupphäng för fönster. De flesta växter tål att flyttas och hösten/vintern kan man gärna flytta över många till de ljusaste fönster man har, säger Jacob Nilsson.

Låt växterna torka.

Många växter kan du låta torka upp mellan vattningarna. Men tänk på att känna med fingret en bit ner i jorden. Vattnet blir ofta stående i innekrukan. Jorden verkar då vara torr ovanpå, men är blöt i botten.

– De flesta växterna ska ha mindre vatten under vintern, trots de varma elementen. Vattna med fingrarna – känn en bit ner i krukan. Ytan är ofta snustorr, men jorden kan vara fuktig en bit ner, de flesta växter behöver inte vattnas förrän det känns torrt en bit ner.De flesta växter vill ha mindre eller nästan inte någon näring alls under de mörka månaderna. En planta som börjat må dåligt av ljusbrist blir bara mer stressad om man börjar tuta i den näring. Självklart finns undantag men generellt är det ofta en bra idé att hoppas över näringen vintertid, säger Jacob Nilsson.  

Välj rätt växter från början.

– Kolla upp vilket läge rummet där växten är i, välj växter som passar för där de ska stå. Vattningen – hur funkar du med handen på hjärtat? Småskvätter du gärna eller är en gång i veckan bra för dig. Om man vet att elementen i ett rum gör luften olidligt torr är det ingen idé att köra med ormbunkar där, välj någon suckulent växt i stället som gillar det, säger Jacob Nilsson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro