ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du ditt cv att sticka ut i mängden

Caroline Engvall · 28 Nov 2013
Uppdaterad 28 Nov 2013

Glöm tråkigt uppspaltade A4-papper - framtidens cv är kreativa och lite halvgalna. – Vi vill bli inspirerade mer än informerade, säger retorikkonsulten Kjell Dahlin.

klar

Artikellänk är kopierad

Helena Eriksson, 29, jobbar aktivt med att forma sin digitala profil på karriärsajter. ”För mig är LinkedIn en kanal där jag kan nätverka inom mina olika intresseområden, och också spana få span på extrajobb vid sidan av studierna.” säger hon.
Helena Eriksson, 29, jobbar aktivt med att forma sin digitala profil på karriärsajter. ”För mig är LinkedIn en kanal där jag kan nätverka inom mina olika intresseområden, och också spana få span på extrajobb vid sidan av studierna.” säger hon.Foto: Natanael Johansson

För några år sedan skulle papperet man sökte jobb med vara skrivet enligt en standardmall.

Den tiden är förbi.

I dag söker många företag kreativa medarbetare – och kräver därför lika kreativa cv.

En av de arbetsplatser som har prövat annorlunda sätt att söka folk är rekryterings- och konsultföretaget Titan IT, som har ordnat programmeringstävlingar (så kallade hackathons) för blivande programmerare.

– Vi ville komma i kontakt med ambitiösa, kreativa talanger som tillbringar största delen av sin vakna tid med att knacka kod men som kanske har ett tunt cv, säger Ida Edström, regionchef på Titan IT i Öresund.

25 unga hackers deltog i deras senaste hackathon i november.

I början av december är det dags igen.

Ida Edström spår att framtidens cv kommer att samla ihop hela ditt liv på ett och samma ställe, med automatiserade cv-tjänster som spindlar på nätet och hämtar information från de webbplatser där kandidaterna är aktiva.

– För en programmerare kan det vara LinkedIn-profilen, aktivitet i nischade Facebookgrupper, deras ”World of warcraft”-profil, hobbyprojekt och kod som de själva lagt ut på olika utvecklarforum. Då kan arbetsgivare se konkreta arbetsprover, men också ta del av andra utvecklares omdömen och personens förmåga att dela med sig av sin kunskap, säger Ida Edström.

Helena uppdaterar ständigt sin sida

Att sticka ut i konkurrensen om jobben kan verka övermäktigt. Därför gäller det att ständigt hålla sina profiler på karriärsajterna levande. Helena Eriksson, 29, uppdaterar ständigt sin sida på LinkedIn, speciellt för att visa sitt engagemang i olika idéburna organisationer.

– Samtidigt vill jag berätta om min kompetens inom kommunikation. Jag har valt att ha både en engelsk och svensk profil, eftersom jag inte vill begränsa mitt jobbsökande till en nationell marknad.

Helenas optimerade sida har lett till nya kontakter och rekommendationer.

– Men jag väntar fortfarande på det rätta erbjudandet om extrajobb under tiden jag pluggar och i framtiden vill jag jobba med en kombination av föreningsliv och kommunikation.

William Sjögren, 32, hade sökt 10-15 jobb med sitt vanliga cv när han läste en artikel i Metro om en tjej som hade skrivit sin meritlista på baksidan av en pizzakartong.

– Jag frågade mig vad som kunde göra mitt cv unikt, säger William Sjögren.

Han bestämde sig för att kombinera sina kunskaper i digital marknadsföring och latinamerikanska danser – och dansade sitt cv på en vanlig Iphonefilmad film. Snart fick han glad respons från företag, ett svarade honom med en egen dansfilm, och blev headhuntad till sitt drömjobb med webb och sociala medier.

– Om jag någon gång ska göra ett nytt cv skulle jag göra något unikt som verkligen kommer från hjärtat och som gör att jag sticker ut från mängden.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro