ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du ett EU-toppjobb

Pehr Thermaenius · 19 Apr 2011
Uppdaterad 19 Apr 2011
Kari Gardelin, 31, är en av sju svenskar som blivit antagna för jobb på EU-kommissionen. Hon siktar på ett jobb i EU:s nya utrikesförvaltning och skickas till Kina.

Kari Gardelin, 31, är en av sju svenskar som blivit antagna för jobb på EU-kommissionen. Hon siktar på ett jobb i EU:s nya utrikesförvaltning och skickas till Kina.


Konkurrensen hård om EU-jobben. Så förbereder du dig för testerna.

klar

Artikellänk är kopierad

I vintras var EU:s uttagningschef David Bearfield i Stockholm för att informera om det nya systemet.    Förut tvingades kandidaterna ägna månader åt att plugga in meningslösa detaljfakta om EU, sa han. – Men nu testar vi inte vad du vet utan vad du kan uträtta. Konkurrensen är fortsatt hård. 37 000 personer i hela EU deltog i den första uttagningen med det nya systemet. 929 gick vidare till slutprov i Bryssel och 308 blev antagna. Det är mindre än 1 procent av dem som försökte. 611 svenskar försökte, 29 fick göra slutprovet och sju blev antagna. EU:s uttagningsbyrå Epso säger att uttagningen går på personliga egenskaper och att man inte kan plugga sig in bland de antagna. Men Kari Gardelin säger: – Plugga! Självklart kan man träna. Den första gallringen sker i de sökandes hemländer och de får använda sina egna språk. Kari Gardelin gjorde sitt prov vid en dator i Kista i norra Stockholm under en intensiv timme. – Det liknade högskoleprovet, säger hon och upprepar att det lönar sig att plugga. – Det är känt att de som har pluggat till högskoleprovet har i genomsnitt 0,2 poäng mer än de som inte har förberett sig. Det är samma här. Jag lade massor med timmar på detta. Det finns gamla prov att träna på. Det finns böcker och provfrågor att köpa på nätet och det finns företag som jobbar med det här. I detta första prov ingår bland annat läsförståelse (kryssfrågor på flera textstycken), matematik (mycket procenträkning) och logik (välj nästa symbol i en serie). Slutprovet i Bryssel ska likna en stressig dag på ett EU-kontor. Kari Gardelin fick hjälp att förbereda sig hos den statliga utbildningsmyndigheten Krus. – Vi fick fenomenalt god hjälp hos Krus. Jag visste att jag skulle klara det, att jag inte kommer att börja gråta. Det svåraste i slutprovet är muntlig presentation. Kari Gardelin fick 20 minuter på sig att vaska fram det viktigaste i 30 sidor om EU:s standard för lufttryck i däck och fyra andra standarder. Därefter presenterade hon innehållet på engelska under tio minuter och svarade på frågor. Kari Gardelin kommer från Gotland. Hon har arbetat och studerat i Stor- britannien, Frankrike och Kina. Hon siktar på ett jobb i EU:s nya utrikesförvaltning och helst i Kina. Om hon får jobb i Bryssel ska hon veckopendla från Stockholm, där hon har sin sambo.Varför tar du jobb i EU? – När jag var i Kina upptäckte jag att jag känner mig som en europé.Vad säger du om lönen? – Tillräcklig. Det är inte för lönen jag gör det.

klar

Artikellänk är kopierad

Pehr Thermaenius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro