ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du jobb i höst

Maria Forsström · 18 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Cecilia Skogholt, 18, är ute på jakt efter ett jobb. – Jag är optimistisk, säger hon.

Cecilia Skogholt, 18, är ute på jakt efter ett jobb. – Jag är optimistisk, säger hon. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Av de 124 000 ungdomar som gick ut gymnasiet i våras får de som vill ut på arbetsmark­naden en tuff höst. Enligt Arbetsförmedlingen hårdnar nu kampen om jobbet. Metro talade med experten Fredrik Möller, som är arbetsförmedlare med särskilt ansvar för ungdomar på Norrmalms AF. Här är hans bästa tips för att öka chansen att hitta ett jobb.

7 tips – Så hittar du ett jobb

1. Använd så många kanaler som möjligt, inte bara genom annonser. Våga söka upp arbetsgivare och knacka dörr. Sök kontakter också bland kompisars syskon, föräldrars kollegors barn osv.

2. Försök ta reda på var jobben finns just nu, branscher som går bra och säljer mycket, och hitta jobb där. De behöver sällan annonsera.Det är inte så kul kanske, men var inte kräsen utan var öppen för alla typer av jobb. Första jobbet är sällan drömjobbet, men man får erfarenhet och referenser.

3. Var realistisk och sätt upp delmål till drömjobbet i stället för söka det direkt gång på gång och köra huvudet i väggen.

4. Slarva inte med ansökan. Lägg hellre en dag på att söka ett jobb ordentligt än att slarva iväg standardiserade ansökningar till höger och vänster.

5. Var ärlig i cv:t, möjligen kan man bre på lite i det personliga brevet. Läs på om företaget så att du kan svara på relevanta frågor och ställa egna.

6. Vela inte för länge. Ta chansen när den ges så att inte allt glider dig ur händerna.

”Jag var på en arbetsintervju i torsdags som verkar lovande”

Cecilia Skogholt, 18, är en av dem som gick ut gymnasiet, och är nu ute på jakt efter jobb. Hon har mest sökt i butiker eftersom hon vill jobba bland folk och vara social. – Jag var faktiskt på en arbetsintervju i torsdags som verkade ganska lovande. Det var ett bra jobb också så jag håller stenhårt tummarna för det, säger Cecilia Skogholt, 18 år. • Hur känner du inför framtiden? Optimism?– Jo, det gör jag absolut. Jag är spänd på att se hur det blir. – Samtidigt är det läskigt om det inte alls blir som man tänkt sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro