ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du koll på brunkolsbråket – på fem minuter

Anton Säll · 16 Jun 2016
Uppdaterad 6 Dec 2016
Miljöpartiets Gustav Fridolin, Brunkolsgruva i Tyskland och demonstranter i Sverige.

Miljöpartiets Gustav Fridolin, Brunkolsgruva i Tyskland och demonstranter i Sverige. Foto: TT/AP/Montage


Stod inte Gustav Fridolin med en brunkolsbit i TV för ett par år sedan? Och nu ska den ändå säljas? Jo, så var det. Här är brunkolsbråket på ett par minuter.

klar

Artikellänk är kopierad

Så, vad handlar kolbråket om? 

Brunkol. Vattenfall har brunkolsverksamhet i Tyskland, Danmark och Nederländerna. Totalt handlar det om 17 kolkraftverk samt flera gruvor i östra Tyskland.

Okej. Vad är problemet? 

Brunkol är rätt knepigt ur miljösynpunkt eftersom det släpper ut väldigt mycket koldioxid vid förbränning. Landskapet förändras när kol bryts, eftersom det egentligen bara blir en enda enorm gruva. Se gärna bilden.

Nu ska Vattenfall sälja hela sin brunkolsverksamhet.

Vad innebär det här med att låta kolet ligga?

Vattenfalls brunkolsverksamhet ska säljas. Bra, tycker Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Dåligt, tycker Vänsterpartiet och i viss mån Miljöpartiet.

Miljöpartiet säger att man helst inte vill sälja brunkolsverksamheten eftersom det bästa för planeten vore att ha kvar kolet i marken. Men enligt dem själva är beslutet Vattenfalls och inte regeringens. Dessutom finns det ändå inte majoritet för beslutet, enligt MP.

Vänsterpartiet tycker att detta är struntprat. Eftersom Vattenfall är ett statligt ägt företag kan man givetvis förbjuda kolförsäljning, menar man.

Men Gustav Fridolins brunkolsbit som han hade i nästan varenda debatt under 2014 då?

Den har satt honom och partiet lite i klistret. Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt kallade i partiledardebatten den 15/6  beslutet om att sälja brunkolsverksamheten för ddet största klimatpolitiska beslutet under er mandatperiod”, medan Gustav Fridolin och resten av partiet säger att man inte kan göra särskilt mycket.

Varför demonstrerade folk på taket till riksdagen för några veckor sen?

Därför att miljöaktivisterna tycker att man ska lämna all kol i marken och inte sälja det till den tjeckiska köpare som Vattenfall har hittat.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro