ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du koll på partierna – utan att det blir ett heltidsjobb

Sofia Clason · 15 Aug 2018
Uppdaterad 28 Aug 2018
Vem av partiledarna kommer du att rösta fram?

Vem av partiledarna kommer du att rösta fram? Foto: Wikimedia commons, Ibl


Den 9 september är det dags för val och tiden börjar bli knapp. Här är sex tips på hur du snabbt kan läsa in dig på partierna – så du slipper stå som ett frågetecken framför valsedlarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Testa olika valkompasser

När du gör en valkompass får du svara på en rad frågor. Därefter får du reda på vilka partier eller politiska kandidater som tycker mest likt dig. Oftast tar det inte mer än fem minuter.

Det kan dock vara bra att göra flera valkompasser, eftersom tjänsterna tar upp olika frågor. På så sätt får du en mer omfattande bild av var du ligger till på den politiska skalan. Metros valkompass hittar du här.

Testa flera valkompasser för att se vilka som tycker mest likt dig. Foto: TT/Metro
Testa flera valkompasser för att se vilka som tycker mest likt dig. Foto: TT/Metro

Följ partierna på sociala medier

Varför inte följa partierna på Facebook, Instagram eller Twitter? På så sätt dyker ny information upp i ditt flöde utan att du behöver ta dig tiden att söka fram den. Om tiden du spenderar på politik tangerar med tiden du spenderar på sociala medier kan ämnet också bli lättare att få in i vardagspusslet.

Trött på tråkiga debatter? Testa Lucys val.

Långdragna debatter kan vara svåra att ta sig igenom för den som har lite tid. Då kan i stället Metros serie Lucys val vara ett bättre alternativ. I Lucys val intervjuar sjuåriga Lucy partiledarna från samtliga riksdagspartier. Frågorna kan handla om allt ifrån rasism till vem som lagar maten hemma hos partiledaren.

Om Lucy tycker att det blir för tråkigt, blåser hon i en visselpipa – så att även du slipper tappa fokus. Här hittar du samtliga partiledarintervjuer med Lucy.

Lucy blåser i visselpipan när politikerna är tråkiga. Foto: Metro.
Lucy blåser i visselpipan när politikerna är tråkiga. Foto: Metro.

Välj dina viktigaste frågor – och sålla i politiken

Om du är särskilt intresserad av vissa politiska frågor, kan du söka i partiernas manifest eller på deras hemsidor efter nyckelord som berör de frågorna. På så sätt spenderar du din tid mer effektivt. Men avgränsa dig inte för snävt. Då riskerar du att missa frågor som är viktigare för dig än du tidigare trott.

Här hittar du mer information om riksdagspartierna:

CenterpartietKristdemokraternaLiberalernaMiljöpartietModeraternaSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Se på partiledardebatterna

Att se partiledarna debattera kan vara som att se på den mest dramatiska tv-serien i mannaminne. Eller inte. Men ofta framkommer viktiga budskap som kan påverka hur du vill rösta i valet. Flera partiledardebatter har redan sänts, men finns kvar att ta del av för den som vill. Till exempel kan debatten från Riksdagen i januari ses här, debatten från SVT:s Agenda i maj ses här och debatten från Expressen i augusti ses här.

Om debatter får din politiska ådra att pulsera, bör du inte heller missa Aftonbladets partiledardebatt den 27 augusti, eller SR:s partiledardebatt den 29 augusti.

Ibland blir debatterna riktigt eldiga. Foto: IBL.
Ibland blir debatterna riktigt eldiga. Foto: IBL.

Läs intervjuer med partiledarna

Är du mer intresserad av vad varje enskild partiledare har att säga finns det flera partiledarintervjuer att ta del av. Kanske lär du dig också något om deras bakgrund och varför de valt politiken som de står för. Metros partiledarintervjuer hittar du här.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro