ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så får du mest studentfirande för pengarna

Josefin Svenberg · 23 Maj 2014
Uppdaterad 25 Maj 2014

Studentdagen är en viktig dag och ett minne för livet – som dessutom kan kosta femsiffriga belopp. Men det finns flera sätt att dra ner på kostnaderna och anpassa studentfirandet efter sin ekonomi.

klar

Artikellänk är kopierad

Kostnaden för studenten kan dra iväg.
Kostnaden för studenten kan dra iväg.Foto: Henrik Montgomery

 • Planering. Om du som ska ta studenten i år är det redan för sent för planering, men den som ska ta studenten nästa år kan faktiskt redan nu börja göra upp en plan. Vad får studentfirandet kosta? Hur mycket är föräldrarna beredda att betala? Måste du kanske börja spara pengar själv redan nu? Gör upp en lista över alla kostnader och prioritera utifrån den – vad känns värt att lägga pengar på och vad kan du hoppa över? 

• Kläder och skor. Den här kostnaden kan bli ungefär hur liten eller stor som helst, beroende på hur du prioriterar. Det finns många snygga och enkla alternativ på studentkläder och -skor som du inte behöver vara så rädd om. Att köpa second hand eller kolla i föräldrarnas garderober är naturligtvis också ett tips. Om du tänker köpa allt nytt – välj sådant som du har användning för även efter studentdagen.

• Studentmössa. Välj standardmodellen som kostar minst och strunta i utsmyckningar som kostar extra. I dag finns även en uppsjö av prylar att beställa med sitt namn på, men om sanningen ska fram – hur roliga är de efter studentdagen?

• Transport. Det blir både roligare och billigare om klassen delar på ett lastbilsflak. Se till att fixa gemensam hämtning från firandet på kvällen om det behövs.

• Foton. Dagens systemkameror och smarta telefoner gör att man själv kan ta väldigt fina bilder, och kanske inte behöver köpa de professionella bilderna.

• Mottagning. Ett alternativ för att minska kostnaden är att ordna studentmottagning tillsammans med kompisarna. Man kan även göra mat och tårta själv istället för att beställa från en cateringfirma, och ta hjälp av nära och kära med förberedelser och servering. Använd blad och blommor från naturen som dekorationer, och satsa på maträtter som du kan ha som matlåda om det blir över.

• Tackkort. Beställ inte personliga tackkort – skicka ett snyggt mms eller mejl och tacka för uppvaktningen istället. I ett mejl kan du dessutom bifoga flera bilder från både utspringet och mottagningen.

Tipsen är framtagna med hjälp av Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, och Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank.

LÄS MER: Så slipper du bli blåst på studentfirandet

LÄS MER: Fortsatt förbud mot studentflak i Stockholms city

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro